❱❱ Στα 0,09 ευρώ, από 0,04 ευρώ, τιμολογείται πλέον η πλαστική σακούλα. Ο διπλασιασμός του περιβαλλοντικού τέλους στοχεύει στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στις 90 σακούλες ετησίως ανά άτομο, από 120-130, έως το τέλος της νέας χρονιάς. Η εφαρμογή της χρέωσης το 2018 οδήγησε σε μείωση κατά 80%-85% της διάθεσης δωρεάν πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ. Πάντως, όπως έδειξαν στοιχεία εταιρίας μέτρησης κατανάλωσης, οι καταναλωτές αντικατέστησαν τη δωρεάν σακούλα με το αντίστοιχο προϊόν από τα ράφια των καταστημάτων: το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι πωλήσεις όσον αφορά τις σακούλες απορριμμάτων αυξήθηκαν κατά 25% σε αξία και 39% σε όγκο, με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να καταγράφουν άνοδο στις πωλήσεις τους από 20% έως 50%.
Το πρόγραμμα
Το περιβαλλοντικό τέλος που εισπράττεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης εκτιμάται ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά και τη δωρεάν διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, και θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Φεβρουάριο με δύο αστικούς δήμους, έναν νησιωτικό και έναν αγροτικό. Το περιβαλλοντικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες για τον αγορά σακούλας εισπράττεται από τα καταστήματα λιανικής και αποδίδεται κάθε τρίμηνο στον ΕΟΑΝ. Τα μέτρα για τη μείωση της σακούλας έχουν τελικό στόχο η κατανάλωσή της να φτάσει τελικά τις 40 σακούλες ανά άτομο ετησίως το 2025.