Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Ρομαντική έξοδος στη Βουλιαγμένη για τον Γιώργο Σαμπάνη και την Ιωάννα Σαρρή

Με θέα τη θάλασσα και συντροφιά τη γοητευτική Ιωάννα...

Η Λάιβλι «τελειώνει» δικαστικά τον Μπαλντόνι

«All Star» είναι η μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση και...

Αρβανίτη και Σιμάτου στην παράσταση «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»

Πεθερά και νύφη μαζί στο σανίδι του Εθνικού. Η...

Το χριστουγεννιάτικο πουλόβερ έχει γίνει φετίχ

Το φετίχ των Χριστουγέννων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε καθηγητής βρετανικού...

O Έλληνας που γράφει ιστορία στη Οδησσό

❱❱ Ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας μιλά για το έργο ζωής στην πόλη όπου «γεννήθηκε» η Φιλική ΕταιρείαΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Ελληνας από τη Λήμνο, που ψηλώνει δυο μέτρα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, όταν τον αποκαλούν έτσι, πιστεύει πολύ στον Θεό, στον προστάτη άγιό του, τον Εφραίμ, και στη χαρά που έρχεται μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο. Είναι μεγάλος θαυμαστής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρεί ότι η απάλειψη των εθνικών συμβόλων μας που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο λάθος.

Αυτός είναι ο Παντελής Μπούμπουρας, πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα, επιχειρηματίας και ιδρυτής της κατασκευαστικής Ηφαιστος, μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες, κατασκευαστικές εταιρίες στην Ουκρανία. Το όνειρό του ήταν η δημιουργία του ελληνικού πάρκου της Οδησσού, πλάι στην περίφημη σκάλα του Ποτέμκιν. Χάρη στο Ιδρυμα Μπούμπουρα το πάρκο παίρνει σάρκα και οστά, με τα εγκαίνιά του να είναι προγραμματισμένα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο διαπρεπής επιχειρηματίας, που επενδύει τώρα στον ελληνικό τουρισμό και τάσσεται υπέρ της ψήφου των αποδήμων, έχει δύο δικά του τηλεοπτικά κανάλια στην Οδησσό, λατρεύει τον συνονόματο εγγονό του, συντηρεί τον γάμο του «με… τσακωμούς» και δηλώνει ότι του αρέσουν οι Λατίνες γυναίκες και όχι οι Ουκρανές, που, ως ψηλές και αδύνατες, μοιάζουν με «κρεμάστρες για ρούχα», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εχω φτιάξει το γραφείο μου έτσι ώστε να βλέπω την εκκλησία» μου είπατε, όταν σας ρώτησα για τη θέα του γραφείου σας εδώ στην Αθήνα. Γιατί αυτή η επιλογή; Είστε θρήσκος;

Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να πιστεύει κάπου, γιατί από εκεί παίρνει δύναμη. Κι εγώ έχω τον δικό μου τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι σε ένα καλούπι.

Είμαι με τον Θεό, όποιος κι αν είναι, και στις δυσκολίες συνηθίζω να λέω «Βοήθα, Παναγιά μου». Για μένα δυσκολία στη ζωή συνιστούν μόνο τα θέματα υγείας. Ολα τα άλλα λύνονται. Πότε βγάζουμε πιο πολλά λεφτά, πότε καθόλου. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι δισεκατομμυριούχοι… Αν έχεις υγεία, τα ξεπερνάς όλα. Χωρίς υγεία, όμως, δεν μπορείς να ευχαριστηθείς τίποτα. Είναι το μεγαλύτερο αγαθό, γι’ αυτό και πίνουμε στην υγειά μας.

Εχετε προστάτη άγιο;

Νομίζω ότι πιο πολύ απ’ όλους με προσέχει ο άγιος Εφραίμ. Δεν μπορώ αυτό να το τεκμηριώσω με τη λογική, όμως έτσι αισθάνομαι.

Είδα τη φιγούρα του αγίου μια δυο φορές στα πολύ δύσκολά μου, να κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού μου.

Πηγαίνω πολύ συχνά στη Μονή Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη και η εικόνα του μου είναι οικεία. Κάποτε λοιπόν που είχα μεγάλες στενοχώριες, αισθάνθηκα τη σκιά του στο σπίτι μου. Αυτά όμως, επειδή δεν μπορεί κανείς να τα αποδείξει, οι άνθρωποι δύσκολα τα ακούν. Δεν είναι κάτι χειροπιαστό αυτό. Είναι η δική μου αίσθηση και είναι η πρώτη φορά που το λέω σε κάποιον άλλον άνθρωπο, εκτός της συζύγου μου, που το ξέρει.

Εχετε δημιουργήσει το Ιδρυμα Μπούμπουρα, που ασχολείται με την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, της παιδείας και του πολιτισμού, κυρίως στην Ουκρανία. Πώς προέκυψε η ανάγκη αυτή;

Το 2016 δημιούργησα την κοινωφελή οργάνωση Ιδρυμα Μπούμπουρα κυρίως για να αναπλάσω ιστορικά σημεία της Οδησσού, μιας πόλης άρρηκτα συνδεδεμένης με το ελληνικό στοιχείο. Τώρα φτιάχνω το ελληνικό πάρκο δίπλα στην περίφημη σκάλα του Ποτέμκιν και τα εγκαίνια θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις 2 του μηνός, που είναι τα γενέθλια της πόλης. Από τη μια πλευρά της Ποτέμκιν έχουν φτιάξει οι Τούρκοι πάρκο. Ο Δήμος Κωνσταντινούπολης το χρηματοδότησε.

Εγώ λοιπόν είπα «δεν είναι δυνατόν, εδώ όπου έζησαν Ελληνες και θριάμβευσαν, να κυριαρχεί το τουρκικό πάρκο». Ετσι, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω στην άλλη πλευρά το ελληνικό!

Ηθελα να υπάρξει τρόπος να γίνεται οργανωμένα, ένα έργο που έτσι κι αλλιώς έκανα στην Ουκρανία. Βοηθούσα πάντα. Ετσι αποφασίστηκε να φτιαχτεί το ίδρυμα.

Η κατεύθυνσή μου όμως με το ίδρυμα είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής κουλτούρας στην Ουκρανία.

Εγώ έχω βάλει σκοπό να δείξουμε κάτι. Εστω και λίγο έργο, ανάλογο των προγόνων μας ευεργετών, όπως ο Μαρασλής. Στην Οδησσό είμαστε καμιά εικοσαριά Ελληνες, αλλά στη Μαριούπολη υπάρχει πολυπληθές ελληνικό στοιχείο, που αριθμεί περίπου 100.000 Ελληνες.

Επιπλέον, το ίδρυμα έχει φιλανθρωπική δράση, προσφέροντας φάρμακα στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου βρίσκονται ακόμη πολλοί τραυματίες από τον εμφύλιο και βοηθώντας τις εκκλησίες.

Γεννηθήκατε στη Λήμνο και μαθαίνω ότι της έχετε λατρεία. Είναι αλήθεια;

Παραπάνω από αλήθεια. Γεννήθηκα στο χωριό Κοντοπούλι της Λήμνου και εκεί πηγαίνω σχεδόν όλα μου τα ελεύθερα Σαββατοκύριακα. Το 1960, όταν άρχισε στην Ελλάδα η μετανάστευση, ο πατέρας μου πήγε στη Γερμανία και δέκα χρόνια μετά γυρίσαμε στην Ελλάδα. Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά. Είχαμε φτώχεια, δεν μπορώ να μην το πω, αλλά ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλαξε η ζωή μας. Αισθανθήκαμε άνθρωποι, μεγάλωσαν οι μισθοί μας, άρχισαν οι οικοδομές. Ο Ανδρέας σεβάστηκε τον κατώτερο και του άλλαξε κατηγορία. Ημουν φανατικός του Ανδρέα Παπανδρέου. Καταλαβαίνω τα λάθη που ίσως έγιναν στην πορεία, αλλά, εάν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, θα είμασταν πενήντα χρόνια πίσω.

Τον θεωρώ τον μεγαλύτερο ηγέτη των φτωχών για την Ελλάδα.

Εχετε παρόμοια άποψη και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή της Ν.Δ., ή όχι;

Τον λένε Εθνάρχη, αλλά εγώ δεν τον βλέπω έτσι. Του καταλογίζω ότι, όταν ήταν να δημιουργήσει δουλειές για να μείνουν οι νέοι εδώ, δεν έκανε τίποτε. Αδειασε η Ελλάδα. Ο,τι γίνεται και σήμερα δηλαδή, μόνο που σήμερα φεύγουν οι μορφωμένοι ενώ τότε οι εργάτες. Ο Καραμανλής ήταν μεγάλος ηγέτης σε λάθος δρόμο. Το μόνο καλό που μας έκανε ήταν η ένταξη στην Ε.Ε.

Και σήμερα γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει επιδοτήσεις, τρόπους οικονομικούς δηλαδή, να κρατήσει εδώ τα παιδιά μας. Πώς δίνει επιδοτήσεις για τα χωράφια και δεν μπορεί να επιδοτήσει νέους επιστήμονες που φεύγουν;

Για το Σκοπιανό, όπως εξελίχθηκε, ποιά είναι η γνώμη σας;

Ολοι θα συνεχίζουν να λένε «Macedonia». Ποια Βόρεια Μακεδονία; Μόνο Βόρεια και Νότια Κορέα υπάρχει. Τίποτε άλλο. Προσφάτως, όταν μια Ουκρανέζα υπουργός μού ανέφερε τη FYROM ως Μακεδονία, ξέρετε πόσο άσχημα αισθάνθηκα;

Ξέρετε τι δεινά θα τραβήξουμε από αυτό;

Γιατί, αφού έχετε άποψη γι’ αυτά, δεν μπήκατε στην πολιτική;

Ποτέ! Μου έχουν κάνει προτάσεις στην Ουκρανία. Δεν θα το κάνω όμως, γιατί φοβάμαι τον Θεό.

Οταν ορκιστείς, μετά τελείωσες. Πρέπει να είσαι τελείως σωστός σε όλα. Κι εγώ δεν είμαι ήρωας και, επιπλέον, είμαι 63 ετών. Αν ήμουν 50 και μπορούσαν τα παιδιά να μου κρατήσουν τις επιχειρήσεις, θα το έκανα.

Θα το έκανα είτε για το βόρειο Αιγαίο, όπου γεννήθηκα, είτε για τη Μαριούπολη, που έχει μεγάλη ελληνική διασπορά. Για να έχουν οι Ελληνες λόγο στην κυβέρνηση και να προσπαθήσω να βελτιώσω τον τρόπο ζωής τους.

Ο ελληνικός τουρισμός ή τα media υπάρχουν στα σχέδιά σας;

Προσπαθώ να μπω στον τομέα του τουρισμού, στη Λήμνο. Εχω αποφασίσει να προχωρήσω στην αγορά ενός παλαιού ξενοδοχείου στη Μύρινα, 65 δωματίων, που θα είναι έτοιμο, ευελπιστώ, το καλοκαίρι του 2020, κάποια άλλα επίσης στο νησί, ενώ σχεδιάζω να φτιάξω και τρία τέσσερα μικρά ξενοδοχεία στην Ομόνοια, γιατί το κέντρο των Αθηνών θα πάρει μεγάλη αξία και το βλέπω αυτό να γίνεται τα επόμενα δυο τρία χρόνια.

Οσον αφορά τα media, θα σας πω το εξής: Σε μερικά πράγματα δεν μπορώ να πηδήξω τον φράχτη εγώ. Και αυτά είναι η πολιτική και τα media. Οχι, δεν με ενδιαφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Στην Οδησσό, βέβαια, έχω δυο κανάλια δικά μου, το Ολβια και το Γιούσνε Βαλνά (Ανατολικό Κύμα), σε σχετικώς ελεύθερη μετάφραση, ενώ ετοιμάζομαι να φτιάξω ραδιόφωνο και site.

Εχετε μια έντονη εθνική συνείδηση. Είναι γιατί ζείτε κυρίως στο εξωτερικό;

Αγαπάω πολύ την πατρίδα μου. Οι περισσότεροι στην Ουκρανία δεν λένε «ο Μπούμπουρας», λένε «ο Ελληνας». Αρκετοί το λένε δήθεν για να με υποτιμήσουν…

Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι εγώ, ακούγοντάς το, φτιάχνομαι… Ψηλώνω δυο μέτρα όταν λένε «Να ο Ελληνας».

Τι λέτε για την ψήφο των αποδήμων;

Εκανα μια πρόταση που νομίζω είναι η πιο εφικτή: Κάθε κόμμα να έχει 10 βουλευτές, που θα τους ψηφίζουμε εμείς της διασποράς και θα είναι η φωνή μας στην ελληνική Βουλή.

Από τους 300, δηλαδή, οι 10 να είναι από και για τη διασπορά. Να υπάρχει ενδιαφέρον για τα θέματά μας. Τώρα ποιος μας ακούει; Αφού δεν έχουμε τη δύναμη της ψήφου, είμαστε μηδέν, ανύπαρκτοι.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

«ΟΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΤΙΝΕΣ»!

Η κουβέντα μας στρέφεται και σε λίγο πιο… προσωπικά ζητήματα. Ακόμη και σε αυτά ο Παντελής Μπούμπουρας ειναι αποκαλυπτικός.

Πόσα χρόνια είστε παντρεμένος;

Τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια.

Πώς συντηρείτε τον γάμο σας;

Με… πολλούς τσακωμούς κρατιέται ο γάμος. Για να ζήσεις με έναν άνθρωπο πολλά χρόνια μαζί πρέπει να μάθεις να εκτονώνεις τη σχέση. Μαλώνουμε όμως για ασήμαντα πράγματα και την άλλη μέρα πάλι όλα καλά.

Ποιος λέει πρώτος συγγνώμη;

Εμείς τη βγάζουμε χωρίς συγγνώμη. Δεν έχει ανάγκη κανένας να πει συγγνώμη. Πάντως τη γυναίκα μου την εκτιμώ και της χρωστάω πολλά. Οταν ήταν να δραστηριοποιηθώ στην Ουκρανία, της έλεγαν διάφοροι: «Μην τον αφήσεις να φύγει, θα σ’ τον φάνε οι Ουκρανέζες». Και της απαντούσα: «Εάν ήθελα, στη Γλυφάδα έχει όσες Ουκρανέζες θες».

Ναι, αλλά, επειδή το αναφέρετε, λέγεται ότι όντως οι Ουκρανέζες είναι από τις ομορφότερες, γυναίκες. Συμφωνείτε;

Δεν νομίζω. Είναι ψηλές κι αδύνατες, σαν μοντέλα, αλλά είναι αυτό που συνηθίζω να λέω εγώ για τα μοντέλα ότι είναι «κρεμάστρες για ρούχα».

Επίσης, επειδή απελευθερώθηκαν από την παλιά τους καταπίεση απότομα, απελευθερώθηκαν άκρατα.

Εγώ πιστεύω ότι οι πιο ωραίες γυναίκες είναι οι Λατίνες, αυτές που έχουν χρώμα.

Ποια είναι η απόλαυσή σας, καθώς μεγαλώνετε;

Θέλω να δω όσο πιο πολλά μέρη του κόσμου μπορώ. Και ύστερα, απολαμβάνω να βρίσκομαι μεταξύ Λήμνου και Οδησσού. Οταν προσγειώνεται το αεροπλάνο σε Λήμνο και Οδησσό, αλλάζω. Γίνομαι ένας άλλος.

Υπάρχει κάτι που φοβάστε στη ζωή;

Φοβάμαι μόνο τον Θεό. Μήπως άθελά μου κάνω κακό ή πειράξω κάποιον χωρίς να το θέλω. Φοβάμαι και τρέμω μήπως κάποιος από την οικογένειά μου πάθει κάτι. Τίποτε άλλο δεν φοβάμαι. Το να τα χάσω όλα δεν μου καίγεται καρφί.

{{-PCOUNT-}}61{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Η άγνωστη σχέση της Κατερίνας Κανονίδου με την Ανδριολάτου και την οικογένειά της

Είναι το κοριτσάκι που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...