Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Οι αλλαγές που έρχονται τη νέα σεζόν στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον»

Πράσινο φως για τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη...

«Kitchen Lab»: Κλασικές και πρακτικές συνταγές με τα πιο απλά βήματα

«Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε...

Αθηνά Ωνάση: Η τελευταία…. αποστεωμένη εμφάνιση της εγγονής του Ελληνα κροίσου προκαλεί...

Την αποκαλούν το «φτωχό, πλούσιο κορίτσι», παρόλο που είναι...

Η Τσαλαπάτη γιόρτασε τα γενέθλιά της με τον γιο και τις κολλητές...

Τα 34α γενέθλιά της γιόρτασε η Φελίσια Τσαλαπάτη παρέα...

Οι «εχθροί» των δοντιών

❱❱ H «black list» που οδηγεί σε τερηδόνα και σφραγίσματα

H πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά.

Πρέπει να προσέχουμε επίσης τι και πόσο συχνά τρώμε.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Καραμέλες

Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν.

Οσον αφορά τις σκληρές καραμέλες, αν και δεν κολλάνε τόσο πολύ στα δόντια, διαλύονται με αργό ρυθμό, επομένως πάλι μένει η ζάχαρη επί αρκετά λεπτά στο στόμα και τα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να παράγουν επιβλαβή οξέα.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή.

Ετσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές των αναψυκτικών, που περιέχουν, για παράδειγμα, κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν σημαντικά την αδαμαντίνη, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Κρασί

Ο γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε είδος αφήνει λεκέ σε ένα λευκό τραπεζομάντιλο μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα και στα δόντια μας. Επομένως, ο πρώτος «ένοχος» είναι το κόκκινο κρασί, που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, όπως λέγονται, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια. Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.

Καφές και τσάι

Εχετε παρατηρήσει τις καφέ κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας όταν πίνετε πολλούς, συνεχόμενους καφέδες ή τσάι; Αυτό σας δίνει μια ιδέα πώς μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ και τσάι είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Θοδωρής Μαραντίνης ζητάει 2.000 ευρώ διατροφή τον μήνα από την Σίσσυ Χρηστίδου

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα...

Αποφασισμένη να το φτάσει μέχρι τέλους η πρώην σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή Κώστα Δόξα

Αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους φαίνεται πως είναι η...

Δανάη Παππά στο πλευρό του Γιάννη Στάνκογλου

Μαζί στη σκηνή η Δανάη Παππά και ο Γιάννης...

Αρχίσαν οι εμφανίσεις του Γιώργου Μαζωνάκη στο ιστορικό Fever Athens

«Κάθε βράδυ του Σαββάτου» ο Γιώργος Μαζωνάκης δίνει μουσική...

Η έξοδος του Φουστάνου με τη Βασιλάκη, που μαρτυρά ότι το ζευγάρι είναι ξανά μαζί

Δεν κράτησε πολύ ο χωρισμός τους, αφού ο Ανδρέας...
spot_img