Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Παύλος Μελής Καλλιτσουνάκης: Παίρνει το λαούτο και μας ταξιδεύει

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 22.00, ο Παύλος Μελής...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Ο Δήμος Καλλιθέας βράβευσε την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της

Τίμησαν την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της στο...

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εχω την ασθένεια του Ωνάση

Η περιπέτεια υγείας του δημοφιλούς μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου
Οι γιατροί του απαγόρευσαν να παραστεί σε συναυλία στο θέατρο βράχων Από τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Δημόσια και άκρως συγκινητική κατάθεση ψυχής από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε ένα άγνωστο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί μέσα από μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος και διαβάστηκε σε καλλιτεχνική εκδήλωση. Ο συνθέτης παλεύει χρόνια με την αυτοάνοση Myasthenia Gravis, που του προκαλεί βλεφαρόπτωση, τραύλισμα και κράμπες στα δάχτυλα.

Πρόκειται για το ίδιο νόσημα που είχε προσβάλει κάποτε τον αξέχαστο Ελληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και τον μικρό Δημητράκη, το ένα από τα δίδυμα αγοράκια της Καλομοίρας Σαράντη. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η κατάσταση της υγείας του συνθέτη έχει επιδεινωθεί κι αυτός ήταν ο λόγος που οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη και της Λένας Αλκαίου στο Θέατρο Βράχων, πριν από λίγες μέρες.

Στην επιστολή του, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν guest στη συναυλία και το όνομά του υπήρχε στη διαφημιστική αφίσα, εξήρε αρχικά το τεράστιο φωνητικό χάρισμα του Θέμη Αδαμαντίδη και στη συνέχεια μίλησε για την αρρώστια του, αναφέροντας: «Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έχω έκανε εδώ και 15 μέρες μεγάλη έξαρση. Αρχικά με τη βλεφαρόπτωση, είπα “θα πάω, παίζω και τυφλός”. Στο τραύλισμα είπα “θα πάω, δεν χρειάζεται να πω λέξη, αφού η παρουσία μου θα τα λέει όλα”. Στις κράμπες, όμως, στα δάχτυλα πώς να αντιδράσω; Εν τέλει οι γιατροί με κράτησαν μέσα. Λυπάμαι πολύ για τη φυσική μου απουσία».

Η «Εspresso», θέλοντας να μάθει πώς εξελίσσεται η υγεία του δημοφιλούς συνθέτη, επικοινώνησε με τον παρουσιαστή της συναυλίας, Γιάννη Τζουανόπουλο, ο οποίος διάβασε και την επιστολή του στον κόσμο: «Απ’ ό,τι ξέρω, ο Δημήτρης δεν επιθυμεί να επικοινωνεί με πολύ κόσμο, για να μη συγκινείται. Δίνει τη μάχη του με αξιοπρέπεια. Δεν ξέρω τώρα πώς είναι τα πράγματα με την υγεία του, ελπίζω κι εύχομαι να είναι καλύτερα και να το ξεπεράσει» μας είπε.

«Χειροκρότησαν όλοι»

Οσον αφορά την επιστολή και την ανάγνωσή της στο κοινό της συναυλίας, δήλωσε: «Αρχικά, υπήρχε ένας προβληματισμός από όλους τους καλλιτέχνες για το αν θα έπρεπε να το πούμε στο κοινό. Λέγαμε μήπως ο Δημήτρης βρέθηκε σε μια ευσυγκίνητη στιγμή και μετά δεν θέλει… Αλλά εγώ -από τη στιγμή που ο ίδιος έστειλε την επιστολή για να διαβαστεί- δεν ήθελα να τον λογοκρίνω. Ετσι, για να προδιαθέσω το κοινό, είπα καταρχάς ότι “ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δεν θα είναι μαζί μας, όπως είχε ανακοινωθεί. Περνάει ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του και θα πρέπει να του στείλουμε τη θετική μας ενέργεια”. Οταν διάβασα την επιστολή -με τσακισμένη φωνή, δεν σας το κρύβω, γιατί είναι ένας καλλιτέχνης και άνθρωπος που έχουμε συνεργαστεί κι εκτιμώ πάρα πολύ-, επικρατούσε στο κοινό άκρα του τάφου σιωπή κι όταν τελείωσα, χειροκρότησαν όλοι θερμά» κατέληξε. Δίπλα στον δημοφιλή μουσικοσυνθέτη σε αυτή την περιπέτεια που περνάει βρίσκεται, φυσικά, η μούσα του και τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα.

Οπως αναφέραμε και προηγουμένως, από την ίδια ασθένεια έπασχε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με τον οποίο ο σπουδαίος συνθέτης μας έχει και άλλα κοινά: Ο πατέρας του, Στέλιος Παπαδημητρίου, υπήρξε το δεξί χέρι του Ελληνα κροίσου, ενώ και ο αδελφός του, Αντώνης Παπαδημητρίου, είναι σήμερα πρόεδρος και ταμίας του Ιδρύματος Ωνάση!

Τι είναι η Myasthenia Gravis

Η νόσος (Myasthenia Gravis) που ταλαιπωρεί τον Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι αυτοάνοση και χαρακτηρίζεται από αδυναμία και γρήγορη εξάντληση των μυών της εκούσιας κινητικότητας. Η μυϊκή αδυναμία εξελίσσεται σταδιακά και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε μυ ελέγχεται εκουσίως.

Συνήθως προσβάλλει τους μυς του προσώπου, των ματιών, των χεριών, των ποδιών και αυτών που συμμετέχουν στη μάσηση, στην κατάποση και την αναπνοή. Οσο περισσότερο επαναλαμβάνεται η μυϊκή δραστηριότητα τόσο επιδεινώνεται η αδυναμία. Η Myasthenia Gravis θεωρείται σπάνια.

Αναπτύσσεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ των 20 έως 40 ετών και σε άνδρες μεγαλύτερους από την ηλικία των 60 ετών. Τα συνήθη συμπτώματα είναι οφθαλμικά (βλεφαρόπτωση, διπλωπία, αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων), μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια και επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων τις βραδινές ώρες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Η άγνωστη σχέση της Κατερίνας Κανονίδου με την Ανδριολάτου και την οικογένειά της

Είναι το κοριτσάκι που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...