Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

VIP «γροθιά» στο bullying

Μια δυνατή εικόνα, ένα δυνατό μήνυμα: 60 πρωταθλήτριες και...

«Άγιος έρωτας»: Η Σμαρώ επισκέπτεται τη Θάλεια

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος έρωτας».Η Σοφία εξομολογείται στην Πετρούλα...

«Κοπανατζής» παιδοβιαστής για καφεδάκι

Λόγω «προβλημάτων υγείας» ο καταδικασμένος για τον βιασμό της...

Ακόμα ένα δυνατό unplugged με την υπογραφή «Νίκος Απέργης»

Ο Νίκος Απέργης, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης με τις δυνατές...

Νέα μύτη από τους ιστούς των ασθενών

Πρωτοποριακή μέθοδος εμφύτευσης από Ελβετούς

Την πλήρη ανακατασκευή μύτης, ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου του δέρματος, πέτυχαν Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας ιστούς από τους ίδιους τους ασθενείς. Η ελβετική ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η μύτη, λόγω της διαρκούς έκθεσής της στις ακτίνες του ήλιου, είναι ευάλωτη στην ανάπτυξη δερματικών καρκινωμάτων, ορισμένα από τα οποία είναι άκρως επιθετικά και προκαλούν βαθιές βλάβες στο δέρμα.
Μέχρι σήμερα η πιο συνήθης πρακτική για την ανακατασκευή της μύτης ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης όγκου προβλέπει τη λήψη και τη μεταμόσχευση ενός τμήματος χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα, το αυτί ή κάποιο πλευρό. Πρόκειται για μια τεχνική ιδιαίτερα επεμβατική και με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Οι Ελβετοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας δοκίμασαν όμως μια πρωτοποριακή, λιγότερο επεμβατική και ακίνδυνη μέθοδο σε πέντε ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης δερματικών καρκινωμάτων.
Αφού εξήγαγαν κύτταρα χόνδρου (χονδροκύτταρα) από το ρινικό διάφραγμα του καθενός, τα καλλιέργησαν επί τέσσερις βδομάδες στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ειδικούς αναπτυξιακούς παράγοντες. Στη συνέχεια τα άφησαν να αναπτυχθούν άλλες 15 ημέρες πάνω σε ειδικές μεμβράνες που λειτούργησαν ως σκαλωσιές. Με τον τρόπο αυτόν κατάφεραν να δημιούργησαν χόνδρους 40 φορές μεγαλύτερους σε σχέση με το μέγεθος εκκίνησης. Αφού τους έδωσαν το κατάλληλο σχήμα, σύμφωνα με το πρόσωπο και τις ανάγκες κάθε ασθενούς, τους εμφύτευσαν με απόλυτη επιτυχία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τεχνητοί χόνδροι έγιναν απολύτως αποδεχτοί από μέρους των ασθενών, βελτιώνοντας τόσο την όψη όσο και τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα των ρουθουνιών. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από το 2010 έως το 2012 και όπως αναφέρουν τώρα οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», και οι πέντε ασθενείς έκριναν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά, σε σχέση τόσο με την εξωτερική εμφάνιση όσο και με την αναπνευστική λειτουργία. Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη έκβαση, οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να συνεχιστούν σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Πριν να «πάρει» το χρίσμα από τον Γιώργο Παπαδάκη...

«Τρυπώσαμε» στη βίλα της ακολασίας στα Γλυκά Νερά του νομού Αττικής!

Οσα θα αποκαλύψουμε σήμερα για τον τελικό προορισμό πολλών...

Η Αννα της Λίνας έκθεμα (!) στην Εθνική Πινακοθήκη

«Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου...

O Kώστας Τσαρούχας «απασφάλισε»: Τηλεπαρουσιάστριες στα πρόθυρα της… πορνείας

Ατάκες σκέτο δηλητήριο για τηλεπαρουσιάστριες από το στόμα του...
spot_img
spot_img