Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Comeback στο γυαλί για τον Κυριακίδη

Ο κυρ Ηλίας (κατά κόσμον Βλαδίμηρος Κυριακίδης) έρχεται με...

Λίτσα Πατέρα μ’ ένα παράπονο πικρό…

Ενα υποδόριο παράπονο άφησε η αγαπητή αστρολόγος Λίτσα Πατέρα,...

Ολα ανοιχτά για «Super Κατερίνα» και Παπακωστοπούλου

Μυστήριο για την ξανθιά ρεπόρτερ της πρωινής ζώνης! Ποιο...

Κέρκυρα, Κέρκυρα με τον Καραμανλή σου!

Εάν ανάμεσα στο κερκυραϊκό πλήθος που θα παρακολουθεί το...

Η… άγνωστη πρωτεΐνη που χτυπά ους ιούς

Η LEM αποτελεί το «κλειδί» για την ανοσία του οργανισμού

Το κλειδί για την ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού απέναντι σε ιούς και πολλές ακόμη ασθένειες ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέου τύπου θεραπειών στο μέλλον. Ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία, με επικεφαλής τον Βρετανό καθηγητή ανοσοβιολογίας Φίλιπ Αστον – Ρίκαρντ, ανακάλυψαν το μυστικό σε μια άγνωστη έως πρότινος πρωτεΐνη που ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά χρόνιες νόσους.

Η πρωτεΐνη LEM βοηθά σημαντικά στον πολλαπλασιασμό των κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία καταστρέφουν τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό, εκλύοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Τα Τ-λεμφοκύτταρα αποτελούν βασικό αμυντικό όπλο του οργανισμού, όμως όταν βρεθούν αντιμέτωπα με κάποια προχωρημένη λοίμωξη, συχνά αδυνατούν να πολλαπλασιαστούν σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να καταπολεμήσουν τον «εχθρό».

«Πρόκειται για μια εντελώς άγνωστη πρωτεΐνη. Κανείς δεν είχε δει ποτέ ή γνώριζε την ύπαρξή της. Δεν μοιάζει και δεν συμπεριφέρεται όπως καμία άλλη πρωτεΐνη. Είναι συναρπαστικό, διότι βρήκαμε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο να χρησιμοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του καρκίνου» δήλωσε ο Αστον – Ρίκαρντ.

Νέα θεραπεία

Οι ερευνητές, αφού πραγματοποίησαν δοκιμές σε πειραματόζωα και ανθρώπινα κύτταρα, ξεκίνησαν να αναπτύσσουν μια νέα γονιδιακή θεραπεία που θα έχει ως στόχο να ενισχύει γενετικά την παραγωγή της εν λόγω πρωτεΐνης και μέσω αυτής την άμυνα του οργανισμού. Οπως εκτιμούν, θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε τρία χρόνια. Παράλληλα, έχουν εξασφαλίσει τις σχετικές εμπορικές πατέντες μέσω της εταιρίας Imperial Innovations που αναλαμβάνει να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα στο Imperial, ενώ ίδρυσαν ήδη και τη νέα εταιρία ImmunarT, που θα αναλάβει να αξιοποιήσει εμπορικά την ανακάλυψη της πρωτεΐνης. 

Η LEM θα μπορούσε μελλοντικά να δοκιμαστεί σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και οι αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η αθηροσκλήρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, βάζοντας τέλος σε τοξικές θεραπείες.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Πριν να «πάρει» το χρίσμα από τον Γιώργο Παπαδάκη...

Ζεύγος Τανιμανίδη: Συν γυναιξί και τέκνοις στη ζούγκλα των likes

Την ώρα που ο αγαπημένος τους κουμπάρος Μίλτος Καμπουρίδης...

«Γιος» αντιστάρ σε καρνέ κοκαΐνης

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του… ντίλερ της κοκαΐνης, πρώην...

Ο Γιάννης Μπέζος σε σούπερ μάρκετ

Ο ταλαντούχος Γιάννης Μπέζος αποτελεί έναν από τους πιο...

Silver alert τέλος για τη Mελά του «Big Brother»

Η Φραντζέσκα Μελά έδωσε... σημεία ζωής στα μπουζούκια. Για...
spot_img
spot_img