Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Comeback στο γυαλί για τον Κυριακίδη

Ο κυρ Ηλίας (κατά κόσμον Βλαδίμηρος Κυριακίδης) έρχεται με...

Λίτσα Πατέρα μ’ ένα παράπονο πικρό…

Ενα υποδόριο παράπονο άφησε η αγαπητή αστρολόγος Λίτσα Πατέρα,...

Ολα ανοιχτά για «Super Κατερίνα» και Παπακωστοπούλου

Μυστήριο για την ξανθιά ρεπόρτερ της πρωινής ζώνης! Ποιο...

Κέρκυρα, Κέρκυρα με τον Καραμανλή σου!

Εάν ανάμεσα στο κερκυραϊκό πλήθος που θα παρακολουθεί το...

Μεταμόσχευση με 3D βιοεκτυπωτές!

Με κύτταρα του ασθενούς που έχουν πρώτα πολλαπλασιαστεί

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις οργάνων φέρνουν οι βιοεκτυπωτές 3D, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα εποχή της ιατρικής, κατά την οποία θα εκτυπώνονται ανθρώπινα όργανα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα, η οποία στο κοντινό μέλλον θα μπορέσει -όπως φιλοδοξούν οι επιστήμονες- να λύσει οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων ή τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος από δότη.

Πρόκειται για την τεχνική bioprinting, κατά την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κύτταρα του ασθενούς, τα οποία έχουν πρώτα πολλαπλασιάσει, σε συνδυασμό με βιοσυμβατό τζελ. Ο βιοεκτυπωτής 3D με τη μια κεφαλή του εναποθέτει λεπτά στρώματα κυττάρων το ένα πάνω στο άλλο και με την άλλη δημιουργεί, με το τζελ, τον εσωτερικό σκελετό. Πάνω σε αυτόν στηρίζονται τα στρώματα κυττάρων, δίνοντας στο όργανο την τελική του μορφή. Πανεπιστήμια και εταιρίες start-up σε ΗΠΑ και Ιαπωνία εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ γίνονται μεταμοσχεύσεις τμημάτων κρανίου που δημιουργούνται με printers τρισδιάστατης εκτύπωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τραύματα από ατυχήματα.

Μεγαλύτερο κρανίο

Στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, δε, έγινε μεταμόσχευση του μεγαλύτερου κρανίου από 3D εκτύπωση, σε 22χρονη που έπασχε από ανώμαλη πάχυνση κρανίου, το οποίο πίεζε τον εγκέφαλό της προκαλώντας της προβλήματα στην όραση και πονοκεφάλους.

Στο πανεπιστήμιο Πρίνστον δημιουργήθηκε το πρώτο βιονικό αφτί, που συνδυάζει τη χρήση εκτυπωτή για τη δημιουργία του έξω ωτός και της τεχνολογίας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του, μέσω μικροσκοπικής κεραίας η οποία αναπαράγει τους ήχους. Στο Wake Forest University των ΗΠΑ δουλεύουν πάνω στη δημιουργία εκτυπωμένου δέρματος, ώστε να καλύπτονται τα εγκαύματα.

Πιο πολύπλοκη είναι η εκτύπωση εσωτερικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, καθώς αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Ομως οι επιστήμονες αναμένουν εντυπωσιακές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Πιο κοντά στην επιτυχία έχει φτάσει η αμερικανική start-up Organovo, η οποία δημιούργησε συκώτι με διάμετρο 4 χιλιοστών, ικανό να αντεπεξέλθει στις βασικές λειτουργίες του οργάνου.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Πριν να «πάρει» το χρίσμα από τον Γιώργο Παπαδάκη...

Ζεύγος Τανιμανίδη: Συν γυναιξί και τέκνοις στη ζούγκλα των likes

Την ώρα που ο αγαπημένος τους κουμπάρος Μίλτος Καμπουρίδης...

«Γιος» αντιστάρ σε καρνέ κοκαΐνης

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του… ντίλερ της κοκαΐνης, πρώην...

Ο Γιάννης Μπέζος σε σούπερ μάρκετ

Ο ταλαντούχος Γιάννης Μπέζος αποτελεί έναν από τους πιο...

Xώσιμο στην Τούνη από την TikToker & stand up comedian Χαρά Τσιώλη

Μπορεί να είναι Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο το κλίμα στα...
spot_img
spot_img