Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Eρρίκος Πετιλόν με νέα πια ζωή

Αν κάποιος «σερφάριζε» λίγο μετά τις δέκα το πρωί...

Αχώριστοι και στο κομμωτήριο η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα

Αχώριστοι είναι η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα....

Γιάννης Τσορτέκης: Υποκλίνεται στον Παπακαλιάτη και αποκαλύπτει τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Λίγο πρoτού αρχίσει τις πρόβες για τον μονόλογο «Σαρμάντζα»...

«Big Brother»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:00

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την αποψινή πρεμιέρα του...

Super νευρικά κύτταρα!

❱❱ Τα δημιούργησαν από αίμα και ανοίγουν δρόμο γία νέες θεραπείες αυτισμού και σχιζοφρένειαςΤον δρόμο για την ανεύρεση νέων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, ανοίγει επιτυχία ερευνητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι πρώτη φορά δημιούργησαν νευρικά κύτταρα απευθείας από λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, δηλαδή χωρίς την ανάγκη δημιουργίας βλαστοκυττάρων. Μάλιστα, με τη νέα μέθοδο από ένα χιλιοστόλιτρο αίματος μπορούν να δημιουργηθούν έως 50.000 νευρικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Μάριους Βέρνιγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, δημοσίευσε την έρευνά της στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Λευκά αιμοσφαίρια

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, με την τεχνική τους δεν χρειάζεται να μετατρέψουν πρώτα τα κύτταρα του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια) σε βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια να τα επαναπρογραμματίσουν για να εξελιχθούν σε νευρικά κύτταρα. Η διαδικασία της κυτταρικής μεταμόρφωσης ενός λευκοκυττάρου απευθείας σε νευρικό κύτταρο διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και γίνεται με την προσθήκη τεσσάρων πρωτεϊνών. Μπορεί να γίνει τόσο με φρέσκο αίμα όσο και με αίμα που προηγουμένως είχε καταψυχθεί και αποθηκευθεί.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μετέτρεψαν σε νευρικά κύτταρα ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, που κυκλοφορούν στο αίμα και προστατεύουν από λοιμώξεις και ασθένειες. Η απευθείας μετατροπή κατέστη εφικτή παρότι τα νευρικά κύτταρα είναι μακρόστενα και μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των κυττάρων, ενώ τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι σφαιρικού σχήματος και δεν μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα.

Τα νευρικά κύτταρα που δημιούργησε η ομάδα του Βέρνιγκ προς το παρόν δεν λειτουργούν τέλεια. Μπορούν να επιτελέσουν με απόλυτη επιτυχία τις βασικές λειτουργίες των νευρικών κυττάρων, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να σχηματίσουν ολοκληρωμένες συνάψεις, δηλαδή συνδέσεις με άλλα νευρικά κύτταρα, όπως συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν την τεχνική και ήδη συλλέγουν δείγματα αίματος από παιδιά με αυτισμό και σχιζοφρένεια. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν νευρικά κύτταρα των ασθενών και μετά να τα μελετήσουν για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

H βιλάρα της πρώην του Kούστα στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου

Σε ακόμα μία επένδυση στο real estate φημολογείται ότι...

Call girl «γατούλα» της ΕΛ.ΑΣ.

Εχει βουίξει όλη η Αστυνομία με τα καμώματα και...

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ από τις οικογενειακές διακοπές του στη Ρόδο

Με φόντο τη φωτογραφία της αξέχαστης μητέρας του Αλίκης...

«Πόνεσε» η πρόβλεψη ενός υπολογιστικού μοντέλου για την «Αστερομάτα»

Οριακά φαίνεται να περνάει στον τελικό της Eurovision 2025...

Ειρήνη Κολιδά: Ολόγυμνη στη φύση η πρώην παίκτρια του «Survivor»

Σαν μια άλλη «Εύα» φωτογραφήθηκε η Ειρήνη Κολιδά στη...
spot_img
spot_img