Δημιούργησαν μικροσωματίδια που επιτρέπουν την επιβίωση.
Η τελευταία πνοή μπορεί κάποια στιγμή να μην είναι συνώνυμο του θανάτου, αφού οι επιστήμονες δημιούργησαν μικροσωματίδια που επιτρέπουν την επιβίωση χωρίς αναπνοή. Πρόκειται για «φουσκάλες» γεμάτες οξυγόνο, οι οποίες εξασφαλίζουν για μικρό χρονικό διάστημα την οξυγόνωση του αίματος, κατά συνέπεια και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.
Ερευνητές έγχυσαν στην κυκλοφορία του αίματος κουνελιών μικροσωματίδια γεμάτα οξυγόνο και στη συνέχεια τους έφραξαν την τραχεία. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό σάιτ From Quarks to Quasars, τα ζώα κατάφεραν να επιζήσουν δεκαπέντε λεπτά χωρίς να ανασαίνουν.
Τα σωματίδια, που βασίζονται σε λιπίδια και περιέχουν μικρή ποσότητα καθαρού οξυγόνου, δεν δημιούργησαν μεγάλες φυσαλίδες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες αν έφταναν στον εγκέφαλο ή στην καρδιά του ζώου. Τα νανοσωματίδια οξυγόνου, που έχουν διάμετρο από 2 έως 4 μικρομέτρα, όταν εγχύονται έρχονται σε επαφή με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και με αυτόν τον τρόπο το οξυγόνο μεταφέρεται σε όλο το σώμα εξαιρετικά γρήγορα. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει το σχετικό άρθρο, που αναφέρεται σε έρευνα που έγινε το 2012, όταν τα μικοσωματίδια συναντηθούν με το αίμα, η μεταφορά του 70% του οξυγόνου γίνεται σε μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τον Τζον Κέιρ, καρδιολόγο και επικεφαλής της έρευνας, τα μικροσωματίδια είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν, ενώ η διαδικασία έχει χαμηλό κόστος. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτο-συναθροίζονται όταν τα λιπίδια εκτίθενται σε ηχητικά κύματα σε περιβάλλον με οξυγόνο. Βάσει του μηχανισμού που έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα οι ερευνητές, εκτιμούν ότι με μικρές αλλαγές η χορήγηση μικροσωματιδίων οξυγόνου θα μπορεί να συντηρεί στη ζωή τον οργανισμό για μισή ώρα.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί σε αυτή τη μέθοδο. Οπως σημειώνει το άρθρο, θα πρέπει τα μικροσωματίδια να εγχύονται συνεχώς στον οργανισμό προκειμένου να εξασφαλίζει αυτός το οξυγόνο που έχει ανάγκη. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, καθώς το σώμα δεν μπορεί να αντέξει μεγάλα επίπεδα εγχυόμενου υγρού.
«Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους πνεύμονες. Απλώς αντικαθιστά τη λειτουργία τους για περιορισμένη περίοδο χρόνου» επισημαίνει ο Κέιρ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ