Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η εκδήλωση ανεμοστρόβιλων στη χώρα μας φέτος παρουσιάζει έξαρση
Ενα συναρπαστικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο παρακολούθησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της Βάρκιζας και των γύρω περιοχών. Επρόκειτο για τον εντυπωσιακό ανεμοστρόβιλο που σχηματίστηκε κοντά στην ακτή κατά τη διάρκεια καταιγίδας και μαγνήτισε τα βλέμματα, χωρίς πάντως να προκαλέσει ζημιές ή άλλα προβλήματα.
Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ενημερωτική ιστοσελίδα notiareport.gr, ο ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βάρκιζας και Αγίας Μαρίνας. Το φαινόμενο εμφανίστηκε νωρίς το πρωί και κράτησε μερικά λεπτά προτού διαλυθεί. Το θετικό είναι ότι η Πυροσβεστική δεν δέχτηκε κανένα αίτημα για παροχή βοήθειας και γενικότερα δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος τύπος ανεμοστρόβιλου ονομάζεται υδροσίφωνας. Πρόκειται για στήλη αέρα που προβάλλει από καταιγιδοφόρο νέφος πάνω από τη θάλασσα και στροβιλίζεται βίαια, συνήθως με ταχύτητα μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων την ώρα! Οταν η στήλη αέρα σχηματίζεται στη στεριά, ονομάζεται σίφωνας ξηράς. Και οι δύο τύποι σιφώνων μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και καταστροφικοί, αν στο πέρασμά τους συναντήσουν ανθρώπους ή ανθρώπινες κατασκευές, όπως σκάφη, σπίτια και αυτοκίνητα.
Εκτός από τη Βάρκιζα, υδροσίφωνες έκαναν την εμφάνισή τους και σε πολλές άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα. «Το φαινόμενο παρουσιάζει αρκετά μεγάλη έξαρση και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα εμφανίστηκαν και ξεσπάσματα με πολλαπλούς υδροσίφωνες συγχρόνως» δηλώνει στην «Espresso» ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. Οπως αναφέρει, μέσα σε λίγα 24ωρα υδροσίφωνες εμφανίστηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου και δύο φορές στην Κέρκυρα. Στην Κάλυμνο μάλιστα σχηματίστηκαν συγχρόνως πέντε υδροσίφωνες!
Ο κ. Σιούτας επισημαίνει ότι έξαρση του φαινομένου παρατηρείται γενικότερα στη χώρα μας από την αρχή του 2014. «Φέτος έχουμε καταγράψει περίπου 150 υδροσίφωνες και σίφωνες ξηράς, ενώ τα πέντε προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 60 κατά μέσο όρο» λέει χαρακτηριστικά. Οπως σημειώνει, αυτό οφείλεται αφενός στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και αφετέρου στην… τεχνολογία, καθώς σήμερα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το φαινόμενο να αποτυπωθεί και να γίνει γνωστό, χάρη στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων και στο ίντερνετ.
Στην Ελλάδα οι περιοχές με τη συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου είναι το βόρειο Ιόνιο, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η βορειοδυτική Κρήτη.
Εντονα καιρικά φαινόμενα
Κακοκαιρίας συνέχεια σήμερα, με έντονα φαινόμενα να πλήττουν κυρίως τις ανατολικές περιοχές. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, κυρίως το πρωί, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά και νότιοι – νοτιοανατολικοί στα ανατολικά, με ένταση έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς στα βόρεια, τους 14-15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 18-19 στα νησιά.