Τέλος εποχής❱❱ Η πολιτική σταδιοδρομία του και οι ημερομηνίες-σταθμοί
Τέλος εποχής❱❱ Η πολιτική σταδιοδρομία του και οι ημερομηνίες-σταθμοί
Από τη
Μαρία Μεϊμάρη
Ο τελευταίος της γενιάς των Ελλήνων πολιτικών που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 χρόνων.
Την ήδη κλονισμένη υγεία του είχε επιβαρύνει ο θάνατος της αγαπημένης του συζύγου Μαρίκας πριν από πέντε χρόνια. Ο αειθαλής πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έσβησε» ήσυχα στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σπίτι του, στη Ρηγίλλης, από όπου πέρασαν οι μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ζωής.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δευτερότοκος γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά. Την πολιτική σταδιοδρομία του την οφείλει στο… DNA του, αφού ο παππούς του Κωστής (Κωνσταντίνος) Μητσοτάκης είχε ιδρύσει το κόμμα των Ξυπόλητων (Φιλελεύθεροι), ενώ ήταν παντρεμένος με μία από τις αδελφές του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα, λέγεται ότι ο μεγάλος πολιτικός ανέλαβε τα έξοδα σπουδών του νεαρού τότε Κωνσταντίνου, ο οποίος αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες.
Το 1941 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Για την αντιστασιακή δράση του στην Εθνική Οργάνωση Κρήτης καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια ανταλλαγής Βρετανών και Γερμανών αιχμαλώτων. Η ανάμειξή του στην πολιτική άρχισε το 1946, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους βενιζελικούς Φιλελευθέρους. Πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου και το 1961 εξελέγη βουλευτής με τη νεοσύστατη Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, συμμετέχοντας στον «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το 1965 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα Ιουλιανά, που οδήγησαν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το παλάτι. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και διέφυγε στη Γαλλία, όπου συμμετείχε στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.
Το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της, οδηγώντας τη στη νίκη του 1990. Στις 3 Νοεμβρίου του 1993 ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, ενώ τον Ιανουάριο του 2004 ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική σταδιοδρομία του, έπειτα από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή. Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη από τις 7.00 έως τις 13.30 της Τετάρτης.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 15.00 την ίδια ημέρα και το απόγευμα της Πέμπτης θα ταφεί δημοσία δαπάνη στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ στα Χανιά, δίπλα στην πολυαγαπημένη σύζυγό του.
Το lovestory με τη Μαρίκα
Αν πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, τότε στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το πρόσωπο που σφράγισε τη ζωή του ήταν η πολυαγαπημένη του Μαρίκα, με την οποία γνωρίστηκε από… σπόντα το 1952 σε έναν χορό του Ερυθρού Σταυρού προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη που είχε εκλεγεί Σταρ Ελλάς.
Η 22χρονη τότε Μαρίκα Γιαννούκου, γόνος εύπορης οικογένειας, είχε βάλει στο μάτι τον 34χρονο δικηγόρο και πολιτικό από την Κρήτη δύο χρόνια νωρίτερα, όταν επισκέφτηκε από περιέργεια τη Βουλή με μια φίλη της, όπως δήλωσε πολλά χρόνια μετά σε συνέντευξή της! Τη νύχτα της γνωριμίας τους είχε βάλει ένα ωραίο φουστάνι και στεκόταν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της επιτροπής του χορού. Τότε την πλησίασε ο νεαρός Κωνσταντίνος και της είπε: «Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο»! Η Μαρίκα τον ρώτησε «ένα ποτήρι;» και εκείνος της απάντησε αφοπλιστικά: «Οχι, δύο. Ενα για μένα κι ένα για σας»!
Οι δύο ερωτευμένοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας, ώσπου οι γονείς της Μαρίκας άρχισαν να αντιδρούν και να βάζουν εμπόδια στη σχέση. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να στείλουν την κόρη τους στην Αμερική, όμως ο Κωνσταντίνος την ακολούθησε ως την άλλη άκρη της Γης και αρραβωνιάστηκαν μυστικά.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στα Χανιά το 1953. Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου ήταν δύσκολα για την καλομαθημένη Αθηναία, η οποία αναγκάστηκε να ζήσει στο φτωχικό τότε σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, που δεν είχε καν θέρμανση. Ωστόσο, στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου για σχεδόν 60 χρόνια και ανέθρεψε τέσσερα παιδιά και 13 εγγόνια! Ο θάνατός της το 2012, επίσης Μάιο, κλόνισε τον Ελληνα πολιτικό που είχε δηλώσει ότι, αν δεν τη γνώριζε, ίσως να μην παντρευόταν ποτέ.
Περπάτημα και ωμή αγκινάρα: Οταν αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του
Ο αειθαλής πολιτικός είχε ερωτηθεί πολλές φορές σε τι οφείλει τη γερή κράση του που τον έφτασε σε τόσο μεγάλη ηλικία! Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από μερικά χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει τα μυστικά της μακροζωίας του, λέγοντας πως είναι η καλή διατροφή, η άσκηση, η καλή ψυχολογία και η… σιέστα! «Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές!» ήταν η συμβουλή του προς όλους όσοι θέλουν να φτάσουν τα χρόνια του, ενώ είχε συμπληρώσει: «Η δίαιτα του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία του. Τρώω πολλά ωμά λαχανικά και κυρίως ωμή αγκινάρα, που είναι ωραίος μεζές για το κρασί και την τσικουδιά. Επίσης, μου άρεσε πολύ να περπατώ. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση. Μπορείς να την κάνεις ως το τέλος της ζωής σου». Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ακόμα μικρά διαλείμματα για ανάπαυλα μέσα στη μέρα κι έλεγε «όχι» στο άγχος. Οσο για τον θάνατο, είχε αναφέρει: «Είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να με βρει όρθιο και δυνατό. Οχι σακάτη και κακομοίρη»!