Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

«Dragon’s Den»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:50

Το «Dragon’s Den Greece», το μεγαλύτερο reality επιχειρηματικότητας παγκοσμίως,...

Βλαβιανού και Παπαλάμπρου δίνουν «ρέστα» στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια

Η Νικολέτα Βλαβιανού και η Μαρία Παπαλάμπρου συναντιούνται στη...

Νέα σειρά με Λεκάκη στη θέση της Κωνσταντίνου

Η δημοφιλής ηθοποιός Μαρία Λεκάκη θα πάρει τη θέση...

«Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά»: Το πτώμα του Γαβρήλου συνταράσσει την κοινωνία του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά».Μάνη 1710: Το...

Τουρκική «πλάτη» για την Ιστορία μας!

❱❱ Δύο επιστήμονες απέδειξαν ότι ο Ελγινάρπαξε τα Γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς φιρμάνι του σουλτάνου.

Απρόσμενους υποστηρικτές στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε στην αντικρινή πλευρά του Αιγαίου η Ελλάδα! Πρόκειται για δύο Τούρκους ερευνητές, οι οποίοι κατέρριψαν το επιχείρημα των Βρετανών ότι ο λόρδος Ελγιν πήρε τα μάρμαρα από την Αθήνα με τη «βούλα» του σουλτάνου!

Για να μην επιστρέψουν τα μάρμαρα που μετέφερε παράνομα μέσα σε 200 κιβώτια ο Βρετανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη λόρδος Ελγιν, οι Βρετανοί ισχυρίζονται από τις αρχές του 18ου αιώνα πως αυτά δόθηκαν με φιρμάνι του σουλτάνου. Σύμφωνα, όμως, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», πρόκειται για μεγάλο ψέμα, καθώς ουδέποτε ο σουλτάνος έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα μάρμαρα στη Βρετανία.

Βάσει όσων υποστηρίζουν στην εφημερίδα η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκέν και ο καθηγητής Ορχάν Σακίν, μάλιστα, η μόνη απόδειξη ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν νόμιμα στο Λονδίνο είναι μία αναφορά σε μια επιστολή, η οποία είναι μεταφρασμένη στα ιταλικά. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι δίνεται η άδεια να μεταφερθούν όποια μάρμαρα θέλουν οι Βρετανοί, αλλά δεν υπάρχει καν το πρωτότυπο της επιστολής. «Ο καθηγητής Ορχάν ερεύνησε τα οθωμανικά έγγραφα. Ούτε φιρμάνι ούτε πρωτότυπη επιστολή βρήκαμε» αποκαλύπτει η Ζεϊνέπ Αϊγκέν, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν, συμπληρώνοντας ότι τον περασμένο μήνα συμμετείχε σε πάνελ στην Ελλάδα, όπου τα εξήγησε όλα.

Από την πλευρά του ο ειδικός ερευνητής οθωμανικών εγγράφων Ορχάν Σακίν επισημαίνει ότι παρουσιάζεται μια επιστολή στα ιταλικά του πασά Σεΐντ Αμπντουλάχ, που αντικαθιστούσε τον μεγάλο βεζύρη, αλλά υπογραφή δεν υπάρχει.

«Ωστόσο, χωρίς την άδεια του σουλτάνου τέτοια απόφαση δεν παίρνει κανένας βεζύρης. Ο τότε βεζύρης Γιουσούφ Ζιγιά Πασά ήταν στην Αίγυπτο μαζί με τον Ναπολέοντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tο ελληνικό σεξοπάζαρο του Ντουμπάι

Μπορεί η ελληνική παροικία στο εμιράτο της χλιδής και...

Ευλαμπία Ρέβη και… ξερό ψωμί στον Σκάι

Πολλά έχουν ακουστεί για το τηλεοπτικό παρόν και μέλλον...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης ζητάει 2.000 ευρώ διατροφή τον μήνα από την Σίσσυ Χρηστίδου

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα...

Η έξοδος του Φουστάνου με τη Βασιλάκη, που μαρτυρά ότι το ζευγάρι είναι ξανά μαζί

Δεν κράτησε πολύ ο χωρισμός τους, αφού ο Ανδρέας...
spot_img