❱❱ Πρεμιέρα αύριο τα μεσάνυχτα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, που ζωντανεύει μία εποχή βουτηγμένη στο αίμαΑπό τη
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ποιος ήταν τελικά ο πειρατής Μπαρμπαρόσα, ο άνδρας με τα κόκκινα γένια που σκόρπισε τον τρόμο στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Δεν ήταν ένα, αλλά δύο πρόσωπα! Δύο αδέλφια, τα οποία όταν σκοτώθηκε το ένα έδωσε τη σκυτάλη της… δράσης στο άλλο!
Μεγάλη έκπληξη νιώσαμε οι συντάκτες του τηλεοπτικού ρεπορτάζ με όσα μάθαμε στην avant premiere του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «Οι Πειρατές του Αιγαίου», που έγινε σε κεντρικό σινεμά της Γλυφάδας. Η νέα δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου θα κάνει πρεμιέρα αύριο τα μεσάνυχτα μέσα από τη συχνότητα του Open.
Κατά τη διάρκεια της προβολής πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στα 400 χρόνια του οθωμανικού ζυγού 1.250.000 χριστιανοί έγιναν σκλάβοι! Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους μαύρους που έφυγαν αλυσοδεμένοι από την Αφρική για την Αμερική το 1510 και πωλήθηκαν ως σκλάβοι. Η σειρά, που φέρει την υπογραφή του βραβευμένου δημοσιογράφου και της Αναστασίας Σκουμπρή, αφηγείται την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου πελάγους από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, δηλαδή από την πτώση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τη σύσταση του ελληνικού κράτους.
Δεσπόζουσες μορφές αυτής της άγνωστης και σκοτεινής περιόδου είναι πειρατές και κουρσάροι κάθε εθνικότητας, που έσπερναν τον τρόμο στις ακτές και στη θάλασσα. Επί τέσσερις αιώνες κατακτούσαν, λεηλατούσαν και έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, παίρνοντας για λεία τους αγαθά και ανθρώπους, που τους πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα των Κυκλάδων ή της Βόρειας Αφρικής.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος ανάμεσα στις Αναστασία Σκουμπρή και Αλκηστη Μαραγκουδάκη
«Οι Πειρατές του Αιγαίου» ζωντανεύουν μια εποχή βουτηγμένη στην αλμύρα και στο αίμα. Με συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, με σύγχρονα γυρίσματα στους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, με δραματοποιημένες σκηνές που οπτικοποιούν τη δράση των πρωταγωνιστών κάθε επεισοδίου, με 3D γραφικά που ζωντανεύουν αιματηρές ναυμαχίες και με έρευνα σε έργα τέχνης, χάρτες και γκραβούρες, η σειρά αφηγείται 400 σκοτεινά χρόνια από την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.
Το σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και το σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εθνοτήτων και θρησκειών. Μια άγνωστη ιστορία, που πρέπει να ειπωθεί, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Αυτήν την ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης σειράς ντοκιμαντέρ τη συζητάμε από το 2017 με τον Δημήτρη Δεμεσούκα και τελικά η διευθύντρια προγράμματος του Open, η Αλκηστις Μαραγκουδάκη, μας έδωσε την ευκαιρία» είπε ο Γιώργος Αυγερόπουλος στους δημοσιογράφους.
Δύσκολα γυρίσματα
«Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα, γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν τον χειμώνα, λόγω του καιρού. Πηγαίναμε και εμείς σαν τους πειρατές… Από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου μέχρι του Αγίου Γεωργίου ψάχναμε για λιμάνι. Είχαμε λίγους μήνες για να δράσουμε προτού δούμε τους τουρίστες με το μαγιό στις παραλίες στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στα Επτάνησα. Η σειρά έχει σκοπό να ταξιδέψει και στο εξωτερικό, γι’ αυτό έχουμε και αγγλική αφήγηση».