Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025

Ελεονώρα Μελέτη: «Αν με ρωτάς, η εκπομπή φαινόταν ότι ήταν άρρωστη»

Η Ελεονώρα Μελέτη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» και μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει το πρόωρο τέλος του «Πάμε Δανάη

«Ηλέκτρα»: Άφωνη η Ηλέκτρα με αυτό που της ζητάει ο Παύλος

Οι υποψίες της Δέσπως για την ανιψιά της γίνονται...

Λιάγκας: «Το Mega είναι τσαντισμένο. Η απόφαση ήταν κόψτε τη Μπάρκα»

Ο Γιώργος Λιάγκας επανήλθε με νέες δηλώσεις σχετικά με...

Αυτό το πρόγραμμα παίρνει τη θέση του «Πάμε Δανάη»

Η εκπομπή «Πάμε Δανάη» ολοκληρώνεται την Παρασκευή όπως σας...

Εχθρός του εντέρου

❱❱ Ερευνα δείχνει ότι το λάδι τηγανίσματος χειροτερεύει φλεγμονές και όγκους

Το τηγάνισμα των τροφών είναι γνωστό ότι δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, καθώς θεωρείται πως συμβάλλει στην εμφάνιση αρκετών σοβαρών νόσων.

Τώρα, όμως, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ έρχεται να δείξει ότι το λάδι του τηγανίσματος χειροτερεύει τις υπάρχουσες φλεγμονές και τους όγκους του εντέρου στα ποντίκια.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις επιδράσεις των φυτικών ελαίων στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν επικεντρωθεί σε υγιή υποκείμενα.

Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων, είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του λαδιού αυτού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με ζώα, και συγκεκριμένα με ποντίκια.

Τα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τηγανισμένο λάδι παρουσίασαν χειροτέρευση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αυξήθηκε το μέγεθος πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η δρ Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research».

Οι πάσχοντες

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Γκουόντον Ζανγκ τόνισε ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες φρόντισαν ώστε η μια ομάδα ποντικιών να έχει διατροφή στην οποία θα συνδυαζόταν το λάδι τηγανίσματος με το φρέσκο ελαιόλαδο, ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν μόνο φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ. Το λάδι που χρησιμοποιήθηκε ήταν κραμβέλαιο, το γνωστό λάδι κανόλα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «ωραία των Αθηνών» ταξίδεψε στο χθες!

Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση...

Πόπη Λάζου: Δείτε πώς είναι σήμερα η μοιραία γυναίκα του ελληνικού κινηματογράφου

Η Πόπη Λάζου υπήρξε η μοιραία γυναίκα του ελληνικού...

Τα πήρε όλα κι… έφυγε η Αθηνά Πολίτη

Από το Eliott Music House, στο θέατρο Παλλάς. H...

Η δήλωση του Ανδρέα Μικρούτσικου για το πρόωρο τέλος του «Πάμε Δανάη»

Η κάμερα της εκπομπής «Πρωινό ΣουΣου» συνάντησε τον Ανδρέα...

Βάσω Λασκαράκη: Δείτε τη να διασκεδάζει με τους γονείς της μερικά χρόνια πριν

Πρόσφατα η Βάσω Λασκαράκη σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στους...

Η κομψή κυρία είναι μητέρα Ελληνίδας πρωταγωνίστριας

Η κομψή κυρία της φωτογραφίας είναι μητέρα Ελληνίδας ηθοποιού. Πρόσφατα είχε τα γενέθλιά της και η κόρη της ήθελε ν

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Η μετακόμιση στο νέο σπίτι και το υψηλό ενοίκιο

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης μετακόμισαν στο...
spot_img