Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025

Το ζευγάρι Ελλήνων που παρά τα προβλήματα ακοής, έκανε τον γύρο του...

Τον γύρο του κόσμου σε 59 ημέρες έκαναν η...

«VIΠ – Καλά γεράματα»: «Τα προσκοπάκια»

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «VIΠ – Καλά γεράματα».Ο Μάκης...

Τα top trends στο μακιγιάζ για να απογειώσεις τη θηλυκότητα και τη...

Αφού παρακολουθήσαμε όλες τις τελετές βραβείων και θαυμάσαμε όλα...

«Ελεγεία της μνήμης»: Το έργο του Νικ Πέιν για πρώτη φορά στην...

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη...

Απορρύπανση με… βακτήρια

❱❱ Επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να καθαρίσουν τον Σαρωνικό με μία νέα τεχνικήΣτη μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας ρίχνονται οι ερευνητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνοντας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Σαρωνικού τη χρήση… πετρελαιοφάγων βακτηρίων, τα οποία απομονώθηκαν από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τον Ασπρόπυργο και τη λίμνη Κουμουνδούρου!

Η νέα τεχνική για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, την οποία αναπτύσσουν οι επιστήμονες του ελληνικού πανεπιστημίου, είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα βακτήρια, που επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σε περιοχές απόθεσης πετρελαϊκών αποβλήτων ή σε θαλάσσιες ακτές που συνορεύουν με διυλιστήρια, διαθέτουν απορρυπαντικές ιδιότητες που απομακρύνουν τους υδρογονάνθρακες από τη θάλασσα και τις παραλίες, που έχουν υποστεί τη μόλυνση.

«Μέσα από τη δική μας έρευνα (δύο διδακτορικά, ένα μάστερ και αρκετές εργασίες των φοιτητών μας) έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός βακτηρίων στη μικροβιακή συλλογή του εργαστηρίου μας (ATHUBA), εκ των οποίων άλλα αποικοδομούν το πετρέλαιο και άλλα το συσσωρεύουν σε μπάλες.

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ταχύτερα η εξυγίανση του οικοσυστήματος, χωρίς επιπλέον επιπτώσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται ευκολότερη η συλλογή του πετρελαίου με τα μηχανικά μέσα» αναφέρει ο υπεύθυνος Ποιότητας και αναλυτής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τομέα Βοτανικής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Σαββίδης.

Εδώ και 16 χρόνια, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του εργαστηρίου Αμαλίας Καραγκούνη, ασχολείται με τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πηγή άνθρακα και ενέργειας.

Απραγα στο περιβάλλον

«Η αγαπημένη τροφή τους είναι το πετρέλαιο και, όταν αυτό εξαντληθεί, θα αδρανοποιηθούν, γιατί δεν θα έχουν πλέον πηγή άνθρακα και ενέργειας, και θα μείνουν άπραγα στο περιβάλλον, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα» εξηγεί για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των βακτηρίων ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά για να εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι στην περίπτωση του Σαρωνικού, αφού η διαδικασία αποκατάστασης θα πάρει σίγουρα μήνες ή και χρόνια.

Στο μεταξύ, το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι εργασίες απορρύπανσης ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από το δεξαμενόπλοιο «Siros», ύστερα από τρεις ημέρες πλήρους «παύσης», και ως το πρωί της επόμενης ημέρας υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από τη θάλασσα περισσότεροι από 210 τόνοι πετρελαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...

Πατούλης και Κοίλου στην εκκλησία με τον γιο για την ευχή

Το μωράκι του Γιώργου Πατούλη έγινε σαράντα ημερών και,...

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Συνέβη στο Nox: Καυτό φιλί από Ρέμο

Με ένα τρυφερό φιλί στην Υβόννη ο Αντώνης Ρέμος...

Ερωτας, μπακαλιάρος & μωράκι για Παυλίνα Βουλγαράκη

Με την οικογένειά της και τον σύντροφό της ζωής...