Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Λευτέρης Πανταζής: Όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί στο βιντεοκλίπ για το νέο...

Ο Λευτέρης Πανταζής παρουσιάζει το πιο ανεβαστικό «Block» του...

Η Στικούδη μετά τη Βιέννη, έκανε χαμό και στο EuroPride της Θεσσαλονίκης

«Καυτό» ήταν το... mermaid look το οποίο επέλεξε η...

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Μετά από αυτό που έπαθα, το καινούργιο ξεκίνημα για εμένα...

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» ξεκίνησε την...

Η υπόσχεση της Μαγγίρα: «Ι’ll be back»

Την πρώτη της ανάρτηση μετά την αποχώρησή της από...

Η Ελληνίδα πιλότος που σώθηκε αλλά και… έσωσε από μεγάλη καταστροφή το Μιράζ 2000-5 στην Τανάγρα

Με εντυπωσιακές επιδόσεις σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις η 30χρονη, τη βλέπουν οι Τούρκοι και... τρέμουν

Ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων με πολλές εικονικές καταρρίψεις και εντυπωσιακές επιδόσεις σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις είναι η 30χρονη πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας Θεοδώρα Δούρου, η οποία εγκατέλειψε χθες υποδειγματικά το μαχητικό Μιράζ 2000-5 στην Τανάγρα.

pilotos02741
H 30χρονη Θεοδώρα Δούρου

Η έμπειρη πιλότος έδειξε παραδειγματική ψυχραιμία και ετοιμότητα, όταν δεν λειτούργησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το σύστημα πέδησης του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια προσγείωσης έπειτα από εκπαιδευτική πτήση. Η πιλότος του Μιράζ 2000-5 αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ακολούθησε κατά γράμμα το πρωτόκολλο και χάρη στις ψύχραιμες κινήσεις και τη σωστή εκπαίδευσή της η πιλότος της 114 Πτέρυγας Μάχης κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα. Ενώ δεν λειτουργούσαν τα φρένα κατά την τροχοδρόμηση, έβγαλε το αεροπλάνο έξω από τον διάδρομο και έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης, εγκαταλείποντας το μαχητικό. Το Mιράζ 2000-5 παρέμεινε εκτός διαδρόμου, χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε σύγκρουση ή φωτιά, ενώ φέρει μικρές ζημιές στο δεξί σκέλος.

pilotos02742

Στο αεροσκάφος θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και θα επισκευαστεί μέσα στην αεροπορική βάση. Η ιπτάμενη μεταφέρθηκε από συναδέλφους της στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους. Στην ψυχραιμία και την ετοιμότητα που επέδειξε η πιλότος του Μιράζ 2000-5 αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

«Κατά τη διάρκεια τη προσγείωσης, πατώντας τα φρένα, φαίνεται πως κάποιο φρένο είχε κολλήσει. Και έκανε την προβλεπόμενη διαδικασία η συγκεκριμένη πιλότος, να εγκαταλείψει. Οταν βγαίνεις εκτός διαδρόμου, είναι πιθανόν πάρει φωτιά το αεροσκάφος» παρατήρησε ο αντιπτέραρχος. «Η συγκεκριμένη πιλότος έκανε πολλές εικονικές καταρρίψεις και έγινε ο φόβος και ο τρόμος, όπως είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Επίσης, συμμετείχε σε μία διεθνή άσκηση στα Αραβικά Εμιράτα και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια και εντυπωσίασε με τη μαχητικότητά της» τόνισε ο κ. Ιατρίδης. Η 30χρονη Θεοδώρα Δούρου έχει συμμετάσχει σε πολλές αερομαχίες και ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

Ακραία σενάρια

Η Ελληνίδα πιλότος είχε ξεχωρίσει ανάμεσα στους 250 συμμετέχοντες που είχαν πολυήμερη εκπαίδευση σε διάφορα ακραία σενάρια και πολύ προωθημένες τακτικές εναέριας μάχης στην άσκηση ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην άσκηση συμμετείχαν κορυφαίοι πιλότοι από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ συμμετείχαν ως παρατηρητές η Αυστραλία και η Ινδία.

pilotos0274
Μιράζ 2000-5

Η… Αμαζόνα των αιθέρων κατάγεται από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Από μικρό παιδί έβλεπε τα μαχητικά πάνω από το χωριό της και ήταν το κίνητρό της να πετάξει και αυτή ως πιλότος μαχητικού. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα. «Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα προκλήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα να περνούν από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας, θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και, όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ιπτάμενη στα μαχητικά» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. «Ο κίνδυνος είναι μέρος του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να τον αντιμετωπίσουμε» είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο η έμπειρη πιλότος, αποδεικνύοντάς το στην πράξη χθες με την υποδειγματική εγκατάλειψη και σώζοντας το Μιράζ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν θα πιστέψετε ποιος είναι ο πιτσιρικάς στη φωτογραφία δίπλα στον Γιάννη Μπέζο

Ο γνωστός πλέον ηθοποιός ανέβασε μια φωτογραφία από τα...

Βασίλης Καΐλας: Το ιδιαίτερο δώρο που πήρε ο θρυλικός «λουστράκος» του σινεμά

Ενα κασελάκι σαν αυτό της ταινίας «Ο λουστράκος», που...

«Σατράπης» μπήκε για… χαρέμι στο «Power of Love»

Σάλο προκάλεσαν οι απόψεις που εξέφρασε για το γυναικείο...

Η τηλεοπτική επιστροφή της Ματίνας Νικολάου στο πλευρό του Μουτσινά

Mε τον Μουτσινά χεράκι χεράκι και τη νέα τηλεοπτική...

Αστραψαν τα φλας στο πάρτι γνωστής αλυσίδας επώνυμων ρούχων

Η Ελένη Τσολάκη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Γιάννης Αϊβάζης,...