Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025

Το ζευγάρι Ελλήνων που παρά τα προβλήματα ακοής, έκανε τον γύρο του...

Τον γύρο του κόσμου σε 59 ημέρες έκαναν η...

«VIΠ – Καλά γεράματα»: «Τα προσκοπάκια»

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «VIΠ – Καλά γεράματα».Ο Μάκης...

Τα top trends στο μακιγιάζ για να απογειώσεις τη θηλυκότητα και τη...

Αφού παρακολουθήσαμε όλες τις τελετές βραβείων και θαυμάσαμε όλα...

«Ελεγεία της μνήμης»: Το έργο του Νικ Πέιν για πρώτη φορά στην...

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη...

«Ψαρώνουν» τον καρκίνο

❱❱ Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει το έντερο από τη νόσοΑσπίδα προστασίας από μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Ερευνητές από το University of Oxford και το International Agency for Research on Cancer (IARC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Mark Gunter από το IARC και τη δρα Anna Diaz Font από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, μελέτησε επί 15 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων.

Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γρ. ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 63,49 γραμμάρια.

Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γρ. λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. «Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» εξήγησε η Font.

Ο Gunter, ωστόσο, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πού ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του ψαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν αν είναι το ψάρι καθαυτό και τα συστατικά του που έχουν προστατευτικές ιδιότητες από τον καρκίνο του εντέρου ή εάν είναι το ιχθυέλαιο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...

Πατούλης και Κοίλου στην εκκλησία με τον γιο για την ευχή

Το μωράκι του Γιώργου Πατούλη έγινε σαράντα ημερών και,...

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Συνέβη στο Nox: Καυτό φιλί από Ρέμο

Με ένα τρυφερό φιλί στην Υβόννη ο Αντώνης Ρέμος...

Ερωτας, μπακαλιάρος & μωράκι για Παυλίνα Βουλγαράκη

Με την οικογένειά της και τον σύντροφό της ζωής...

Μέχρι και ο Ρέμος ενθουσιάστηκε από την άφιξη της sexy και ελεύθερης Θεοδωροπούλου στο NOX!

Μια σεξοβόμβα... έσκασε μύτη στο Nox κάνοντας πολλά ζευγάρια...