Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Φτου κι απ’ την αρχή!

❱❱ Την επανεκκίνηση του επανυπολογισμού περίπου 2.000.000 «παλαιών» συντάξεων γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας……, τονίζοντας ότι, όπως έγινε η διαδικασία, προέκυψαν «χρυσές» συντάξεις, αλλά και μεγάλες αδικίες.

Επί της ουσίας, ο Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις για τη μεροληπτική εφαρμογή του επανυπολογισμού σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων με τη μη απόδοση προσαυξήσεων σε όσους κατέβαλλαν επιπλέον εισφορές, κάτι που προκάλεσε την απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως σε κάθε δικαιούχο, κατά μέσο όρο.

«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και έκανε γνωστό ότι σύντομα «θα γίνει restart στο σύστημα επανυπολογισμού».

Το θέμα του τρόπου με τον οποίο δήθεν έγινε ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) ήρθε στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας για τις «χρυσές» συνταξιοδοτικές αποφάσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούσαν σε μηνιαίες απολαβές ακόμη και 24.000 ευρώ!

«Οροφή» τα 3.000€

Σε σχέση με το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να μπει πλαφόν στα ανώτατα ποσά των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «οροφή» θα είναι της τάξης των 3.000 ευρώ τον μήνα. Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι έγιναν λάθη στον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων, δηλαδή όσων είχαν εκδοθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/16.

Σημειώνεται ότι, βάσει των καταγγελιών του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ / ΓΣΕΕ και ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό Κώστα Νικολάου, κατά τον δήθεν επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων στα τέλη του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τουλάχιστον δύο σημαντικά λάθη.

Σύμφωνα με τον Κ. Νικολάου, πριν από τον επανυπολογισμό οι «παλαιές» συντάξεις έπρεπε να είχαν επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες -κατά το ΣτΕ- περικοπές των νόμων του 2012.

Επίσης, στον επανυπολογισμό δεν λήφθηκαν υπόψη οι προσαυξήσεις από την καταβολή τυχόν επιπλέον εισφορών, όπως ισχύει για όσους ήταν σε ΒΑΕ, τράπεζες ή ΔΕΚΟ ή είχαν παράλληλη ασφάλιση ή λάμβαναν 13ο και 14ο μισθό.

Τις ελλείψεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και τη μη ορθή εφαρμογή του επισήμανε σε σχετικό άρθρο του ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα στρεβλό σύστημα υπολογισμού».

Το υπάρχον σύστημα απονομής κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλαμπρο, χρήζει σημαντικών βελτιώσεων, στις οποίες η Πολιτεία όφειλε να είχε προχωρήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αφού, όπως τονίζει, «τώρα πια είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανακοπεί (και μάλιστα αναδρομικά) η χορήγηση ιδιαίτερα υψηλών ή και πολύ χαμηλών συντάξεων»!

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...