Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Τα μοναστήρια της Ελλάδας φανερώνονται στους «Πρωταγωνιστές»

Νύμφες του Χριστού που απαρνήθηκαν τον εαυτό τους μιλούν...

Γκριζομάλλης Ντεπ μετά το δικαστικό χάος

Με πάταγο επιστρέφει στο Χόλιγουντ ο Τζόνι Ντεπ στην...

«Ο Τιμωρός»: Η Έλλη αναγκάζεται να πει στη Μυρτώ όλη την αλήθεια

Όσα θα δούμε απόψε στο επεισόδιο της σειράς «Ο Τιμωρός».Η Έλλη αναγκάζεται να πει στη...

Ετήσιο charity gala από την κοινωνική οργάνωση «Είμαστε Ενα»

Στην καρδιά των βορείων προαστίων πραγματοποιήθηκε το ετήσιο charity...

Στην… πρίζα για ανάκτηση της μνήμης

Πρώτα πειράματα μέσω ηλεκτρικής διέγερσης περιοχών του εγκεφάλου

Πρώτα πειράματα μέσω ηλεκτρικής διέγερσης περιοχών του εγκεφάλου


Ηλεκτρονικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και εφαρμογές θα περάσουν σύντομα στην ιστορία ως μέσα για τη διατήρηση της «ζωντάνιας» της μνήμης και την εγρήγορση του εγκεφάλου. Στο μέλλον θα αρκεί μια… πρίζα, ώστε να επανέρχονται μνήμες που τυχόν έχουν σβηστεί ή για να μην ξεχνάμε ό,τι πρέπει να θυμόμαστε.

Νευροεπιστήμονες έχουν ξεκινήσει πειράματα στους ανθρώπους για την ανάκτηση της μνήμης μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Η υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας του αμερικανικού Πενταγώνου DARPA χρηματοδότησε την έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων με σκοπό τη θεραπεία στρατιωτών που πάσχουν από απώλεια μνήμης μακράς διάρκειας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της αναμένεται να βρουν εφαρμογή και σε ασθενείς που έχασαν τη μνήμη τους εξαιτίας εγκεφαλικών επεισοδίων ή γηρατειών. Ηδη ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας δοκιμάζουν την τεχνική σε επιληπτικούς. Στους εγκεφάλους όλων των ασθενών που συμμετέχουν στα πειράματα είχαν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρόδια στο παρελθόν.

Ο ιππόκαμπος

Οι ερευνητές του πρώτου πανεπιστημίου στοχεύουν στη διέγερση του ιππόκαμπου που ευθύνεται για τη δημιουργία και την αποθήκευση των αναμνήσεων. Στους ασθενείς που έχουν υποφέρουν από απώλεια μνήμης ο ιππόκαμπος έχει υποστεί κάποια βλάβη. Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στις περιοχές CA3 και CA1 του ιππόκαμπου.

Κλειδί για τη δημιουργία αναμνήσεων είναι το ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει από τη CA3 στην CA1. Γι’ αυτό οι ερευνητές δημιούργησαν μαθηματικό μοντέλο που προσπαθούσε να προβλέψει και να μιμηθεί αυτό το σήμα, ώστε να αποκατασταθεί η μνήμη. Η ακρίβεια του τεχνητού σήματος ανέρχονταν στο 80% και το 2013 έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όταν δοκιμάστηκε σε μαϊμούδες. Τώρα δοκιμάζεται σε μια επιληπτική γυναίκα και σχεδιάζεται η διεύρυνση των κλινικών δοκιμών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, αντίθετα, χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια για να διεγείρουν το εσωτερικό τμήμα του κροταφικού λοβού που βρίσκεται κοντά στον ιππόκαμπο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα να θυμηθούν και ήδη δοκιμάζεται σε 28 επιληπτικούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Πριν να «πάρει» το χρίσμα από τον Γιώργο Παπαδάκη...

«Γιος» αντιστάρ σε καρνέ κοκαΐνης

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του… ντίλερ της κοκαΐνης, πρώην...

Ζεύγος Τανιμανίδη: Συν γυναιξί και τέκνοις στη ζούγκλα των likes

Την ώρα που ο αγαπημένος τους κουμπάρος Μίλτος Καμπουρίδης...
spot_img
spot_img