Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025

Ούτε ματιά δεν αντάλλαξαν Λύτρας και Πολυζωγοπούλου στο Εφετείο

Χωρίς να ανταλλάξουν ούτε ένα βλέμμα ο Απόστολος Λύτρας...

Πήγε να ξεσπάσει καβγάς για τα μάτια της Πόπης Μαλλιωτάκη

Ροκ σκηνές για τα μάτια της Πόπης Μαλλιωτάκη στο...

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου φωτογραφίζει την κόρη της να παίζει

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου απαθανάτισε την κορούλα της να παίζει...

Ματθίλδη Μαγγίρα και Παντελής Αμπατζής άρχισαν εμφανίσεις στο Θεατράλε

Δυναμικό ξεκίνημα στη μουσική σκηνή Θεατράλε έκαναν το περασμένο...

Φάρμακο για τον καρκίνο

❱❱ Η δισουλφιράμη, που καταπολεμά τον αλκοολισμό, εμποδίζει την ανάπτυξη όγκωνΕλπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου γεννά φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του αλκοολισμού. 

Επιστήμονες στη Δανία και την Τσεχία διαπίστωσαν ότι η ουσία δισουλφιράμη εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων, ανακαλύπτοντας μάλιστα τον μηχανισμό μέσω του οποίου προκαλεί τον θάνατο τον καρκινικών κυττάρων χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature, οι ερευνητές των Palacky University της Τσεχίας και του Danish Cancer Society της Δανίας προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό δράσης της δισουλφιράμης στα καρκινικά κύτταρα.

Σε πρώτη φάση διαπίστωσαν ότι σε 1.177 Δανούς καρκινοπαθείς οι οποίοι λάμβαναν το φάρμακο το ποσοστό θανάτου ήταν κατά 34% μικρότερο σε σχέση με άλλους καρκινοπαθείς. Παρατήρησαν, επίσης, ότι καλύτερα ποσοστά επιβίωσης παρατηρούνταν σε διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Καθυστέρηση

Σε δεύτερη φάση δοκίμασαν τη δισουλφιράμη σε ποντικούς με καρκίνο, διαπιστώνοντας ότι το φάρμακο καθυστερούσε την ανάπτυξη των όγκων, κυρίως όταν συνδυαζόταν με τη χρήση μικροποσοτήτων χαλκού. Τέλος, ακολούθησε η μελέτη της ουσίας στο εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε σε καρκινικά κύτταρα από ανθρώπους και ποντικούς για να ανακαλυφθεί ο μηχανισμός δράσης της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δισουλφιράμη ενώνεται με άτομα χαλκού και επιδρά στα καρκινικά κύτταρα μπλοκάροντας την αποβολή των βλαβερών ουσιών που παράγει ο μεταβολισμός τους. Οι επικίνδυνες ουσίες συσσωρεύονται στο εσωτερικό του καρκινικού κυττάρου, μπλοκάροντας τη λειτουργία του και προκαλώντας στη συνέχεια τον θάνατό του.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προχωρήσουν σε εκτεταμένες κλινικές μελέτες για να δουν πώς ακριβώς επιδρά η δισουλφιράμη στον ανθρώπινο οργανισμό. Σχολιάζουν, δε, πως αν το επόμενο στάδιο της έρευνάς στους επιβεβαιώσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών και των πειραμάτων σε ποντικούς, τότε η επιστήμη θα έχει στα χέρια της μια φτηνή εναλλακτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό συμβαίνει διότι η δισουλφιράμη δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ’ αυτού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «ωραία των Αθηνών» ταξίδεψε στο χθες!

Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση...

Πόπη Λάζου: Δείτε πώς είναι σήμερα η μοιραία γυναίκα του ελληνικού κινηματογράφου

Η Πόπη Λάζου υπήρξε η μοιραία γυναίκα του ελληνικού...

Η δήλωση του Ανδρέα Μικρούτσικου για το πρόωρο τέλος του «Πάμε Δανάη»

Η κάμερα της εκπομπής «Πρωινό ΣουΣου» συνάντησε τον Ανδρέα...

Νεκρός στο σπίτι του ο «Μήτση» της Μαρινέλλας

Η είδηση, βγαλμένη από το αστυνομικό ρεπορτάζ για το...

Σάλος για τη συναυλία του Χρήστου Μάστορα στη Χειμάρρα – «Είναι προδότης»

«Ντροπή του. Θα γράψετε ότι η μάνα του Κατσίφα...
spot_img