Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Δημιούργησαν πάγκρεας με 3D μέθοδο!

Στόχος η χρήση του στη μεγάλη μάχη κατά του διαβήτη τύπου 2.

Μια νέα 3D μέθοδο για να δημιουργήσουν τεχνητό πάγκρεας ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Δανία, με στόχο να το χρησιμοποιήσουν για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2. Τη μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από πανεπιστήμια άλλων χωρών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μια μέθοδο τρισδιάστατης καλλιέργειας που επιτρέπει την αποτελεσματική εξάπλωση των παγκρεατικών κυττάρων.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Development», η νέα μέθοδος μακροπρόθεσμα προσφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή μικροσκοπικού παγκρέατος από προγονικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως αν οι επιστήμονες καταφέρουν να αναπτύξουν μια μικροσκοπική εκδοχή του ανθρώπινου οργάνου, θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο μέσο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζουν καινούργια φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Anne Grapin – Botton από το Danish Stem Cell Centre, η νέα μέθοδος επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν τρισδιάστατο σχήμα, το οποίο τα βοηθά να πολλαπλασιάζονται πιο ελεύθερα. Συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας εβδομάδας αναπτύχθηκαν από τα αρχικά κύτταρα άλλα 40.000, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που προκύπτει με τη χρήση των παλαιότερων μεθόδων.

Οταν τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται αρκετά, παράγουν πεπτικά ένζυμα και ορμόνες, όπως είναι η ινσουλίνη, και οργανώνονται σε παγκρεατικά οργανοειδή, τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά με φυσιολογικό πάγκρεας. Οπως διευκρίνισε η Anne Grapin – Botton, «μια αποτελεσματική κυτταρική θεραπεία για τον διαβήτη εξαρτάται από την παραγωγή επαρκούς ποσότητας λειτουργικών β-κυττάρων. Πιστεύουμε ότι η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία του διαβήτη, τόσο για την παραγωγή μικροσκοπικών οργάνων που θα χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή φαρμάκων όσο και για την παραγωγή ινσουλίνης». Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες προσπαθούν να προσαρμόσουν τη νέα μέθοδο, έτσι ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Αρβανίτη και Σιμάτου στην παράσταση «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»

Πεθερά και νύφη μαζί στο σανίδι του Εθνικού. Η...