Μετέτρεψαν κύτταρα από το λίπος σε ηπατικά!
Μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο που μετατρέπει τα λιπώδη κύτταρα σε ηπατικά, τα οποία μάλιστα δεν παρουσιάζουν ενδείξεις καρκινογένεσης, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Η σημαντική καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ σε ποντίκια, ωστόσο τα λιπώδη κύτταρα προέρχονταν από ανθρώπινο ιστό, αφού είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια λιποαναρρόφησης.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική από εκείνη που παράγει ηπατικά κύτταρα από εμβρυικά βλαστοκύτταρα ή επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), καθώς αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους σε κάθε κυτταρικό τύπο. Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλούν τον σχηματισμό όγκων, επειδή η δημιουργία iPS απαιτεί την εισαγωγή ξένων και πιθανόν καρκινογόνων γονιδίων. Ομως με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο κίνδυνος αυτός αποκλείεται, επειδή τα βλαστοκύτταρα απλώς συγκεντρώνονται από τον λιπώδη ιστό.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα εννέα ημερών, χρόνος που είναι αρκετά σύντομος για να εφαρμοστεί σε άτομα που έχουν υποστεί οξεία δηλητηρίαση στο συκώτι, η οποία οδηγεί στον θάνατο μέσα σε μερικές εβδομάδες, καταργώντας το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης ήπατος.
Οι Ιάπωνες
Μια παρόμοια μέθοδο ανάπτυξης ηπατικών κυττάρων είχαν αναπτύξει πριν από επτά χρόνια επιστήμονες στην Ιαπωνία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η μέθοδος βασιζόταν στη χημική διέγερση, η οποία ωστόσο χρειάζεται τριάντα μέρες για την ολοκλήρωσή της και θεωρείται ανεπαρκής, επειδή ακόμη και τότε η ποσότητα των κυττάρων που παράγει δεν είναι αρκετή για την πλήρη ανασύνθεση του ήπατος.
Σύμφωνα με τον δρα Gary Peltz, καθηγητή Αναισθησιολογίας και βασικό συντάκτη της έκθεσης των επιστημόνων, όλα τα στάδια που περιλαμβάνει η νέα μέθοδος μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν στον άνθρωπο.
«Πιστεύουμε ότι η μέθοδος θα αρχίσει να εφαρμόζεται στον άνθρωπο και μάλιστα χωρίς τη χρήση ανοσοκατασταλτικών, ακριβώς επειδή ο νέος ιστός του ήπατος θα αναπτύσσεται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς» ανέφερε ο δρ Peltz.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism».