Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

Ιωάννα Μαλέσκου: Η απάντηση στον Βαγγέλη Περρή

Η κάμερα της εκπομπής «Happy Day» συνάντησε την Ιωάννα...

Το «αντίο» της Σαλαμπάση στη «Μάγισσα»

Ολοκλήρωσε τα γυρίσματα στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, με...

Τα «ιδιαίτερα» κλικ 900.000 ανθρώπων στα χέρια χάκερ

Σε πανικό βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες εφαρμογών γνωριμιών για...

«Ο Τιμωρός»: Η Έλλη χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της...

Όσα θα δούμε απόψε στο επεισόδιο της σειράς «Ο Τιμωρός».Η Έλλη χάνει τη γη κάτω...

Απορρύπανση με… βακτήρια

❱❱ Επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να καθαρίσουν τον Σαρωνικό με μία νέα τεχνικήΣτη μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας ρίχνονται οι ερευνητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνοντας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Σαρωνικού τη χρήση… πετρελαιοφάγων βακτηρίων, τα οποία απομονώθηκαν από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τον Ασπρόπυργο και τη λίμνη Κουμουνδούρου!

Η νέα τεχνική για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, την οποία αναπτύσσουν οι επιστήμονες του ελληνικού πανεπιστημίου, είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα βακτήρια, που επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σε περιοχές απόθεσης πετρελαϊκών αποβλήτων ή σε θαλάσσιες ακτές που συνορεύουν με διυλιστήρια, διαθέτουν απορρυπαντικές ιδιότητες που απομακρύνουν τους υδρογονάνθρακες από τη θάλασσα και τις παραλίες, που έχουν υποστεί τη μόλυνση.

«Μέσα από τη δική μας έρευνα (δύο διδακτορικά, ένα μάστερ και αρκετές εργασίες των φοιτητών μας) έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός βακτηρίων στη μικροβιακή συλλογή του εργαστηρίου μας (ATHUBA), εκ των οποίων άλλα αποικοδομούν το πετρέλαιο και άλλα το συσσωρεύουν σε μπάλες.

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ταχύτερα η εξυγίανση του οικοσυστήματος, χωρίς επιπλέον επιπτώσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γίνεται ευκολότερη η συλλογή του πετρελαίου με τα μηχανικά μέσα» αναφέρει ο υπεύθυνος Ποιότητας και αναλυτής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τομέα Βοτανικής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Σαββίδης.

Εδώ και 16 χρόνια, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του εργαστηρίου Αμαλίας Καραγκούνη, ασχολείται με τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πηγή άνθρακα και ενέργειας.

Απραγα στο περιβάλλον

«Η αγαπημένη τροφή τους είναι το πετρέλαιο και, όταν αυτό εξαντληθεί, θα αδρανοποιηθούν, γιατί δεν θα έχουν πλέον πηγή άνθρακα και ενέργειας, και θα μείνουν άπραγα στο περιβάλλον, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα» εξηγεί για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των βακτηρίων ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά για να εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι στην περίπτωση του Σαρωνικού, αφού η διαδικασία αποκατάστασης θα πάρει σίγουρα μήνες ή και χρόνια.

Στο μεταξύ, το αργότερο την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι εργασίες απορρύπανσης ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από το δεξαμενόπλοιο «Siros», ύστερα από τρεις ημέρες πλήρους «παύσης», και ως το πρωί της επόμενης ημέρας υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από τη θάλασσα περισσότεροι από 210 τόνοι πετρελαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Happy end» στο… θρίλερ με «Το σόι σου»

Φαμίλια ενωμένη, ποτέ νικημένη. Οι οικογενειακές ιστορίες λείπουν από...

Αρπακτικά του σεξ γύρω από την κόρη της Καίτης Χωματά

Η Ιουλία Μαυρομάτη, κόρη της σπουδαίας ερμηνεύτριας του Νέου...

«Μπαμ» χωρισμού: O Μπισμπίκης έφυγε από το σπίτι της Βανδή και μένει σε ξενοδοχείο

Σαν βόμβα έσκασε στα αγαπημένα τους πρόσωπα η είδηση...

Με ρόλο στους «Weekenders» η σύζυγος του Βαρθακούρη

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανανεωμένη Αντελίνα...

Δημόσια καυτά φιλιά για τον «ξεχασμένο» Κασσελάκη και τον Τάιλέρ του

Στην «ασταμάτητη αγάπη του», στον έρωτα της ζωής του,...