❱❱ Ασκήσεις οσμής θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσουΤο τελευταίο διάστημα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια της όσφρησης αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, ήδη η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ για τη νόσο, που θα βασίζεται στο πόσο καλά μπορεί να μυρίσει κανείς.
Ωστόσο, νέα μελέτη από το Iowa University έδειξε ότι οι… ασκήσεις όσφρησης θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου!
Σε πειράματα που έκαναν με το παράσιτο ασκαρίδα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν μάθαιναν στις ασκαρίδες να «μυρίζουν» τον κίνδυνο (συγκεκριμένα το θανατηφόρο βακτήριο PA14), ενεργοποιούνταν ένας αμυντικός μηχανισμός που προστάτευε τους νευρώνες τους από την εκφύλιση, προλαμβάνοντας τόσο την άνοια όσο και τη νόσο του Χάντινγκτον.
Οι ερευνητές εστίασαν σε έναν αμυντικό μηχανισμό, κοινό σε όλα τα φυτά και τα ζώα, που είναι γνωστός ως «απόκριση στο θερμικό σοκ». Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος ενεργοποιείται με αλλαγές στη θερμοκρασία, την αλμυρότητα του νερού και άλλους παράγοντες στρες, οδηγεί στην παραγωγή των «μοριακών συνοδών», ουσιών που επιδιορθώνουν ή απομακρύνουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες που μπορούν να καταστούν τοξικές για τα κύτταρα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν οι ασκαρίδες μύριζαν το επικίνδυνο βακτήριο, παρήγαν διπλάσιο αριθμό μοριακών συνοδών, οδηγώντας στην απομάκρυνση περισσότερων κατεστραμμένων τοξικών πρωτεϊνών.
Στους ανθρώπους το γονίδιο-κλειδί στη σύνθεση των μοριακών συνοδών ήταν ο παράγοντας HSF1, ο οποίος προλαμβάνει την καταστροφή των πρωτεϊνών που συμβάλλουν στις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Κύτταρα
H ανακάλυψη θεωρείται ότι ανοίγει νέους δρόμους στη μη φαρμακευτική θεραπεία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, που εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του περιφερικού νευρικού συστήματος καταστρέφονται, χάνουν τη λειτουργικότητά τους ή πεθαίνουν. Παρόλο που οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα επιβραδύνουν σε έναν βαθμό τα συμπτώματα, δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.