❱❱ Σύγκρουση για «πόθεν έσχες» και Μαρινάκη! «Φάουλ» από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο ΣακελλαρίουΣτα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας να διασταυρώνουν χθες, ακόμη μία φορά, τα ξίφη τους, κατά τη διάρκεια της 33ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έπεσε στην παγίδα που του έστησαν, καθώς, αν και φιλοξενούμενος, επιτέθηκε σε όσους τον προσκάλεσαν, όμως το πραγματικό φάουλ ήταν η αντεπίθεση του Νίκου Σακελλαρίου. Ο πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει την προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και καιρό και η οποία έχει σχέση με το «πολιτικό» μέλλον του, αφού -ως γνωστόν- τον Ιούνιο αποχωρεί από την ενεργό δράση στη Δικαιοσύνη. Εκανε ακόμα μία από τις γνωστές επιθέσεις του στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνεται αρεστός στην αντιπολίτευση. Φήμες λένε ότι φλερτάρει με ανώτατο αξίωμα, αγνοώντας όμως ότι η Ν.Δ. τον έχει απολύτως «χρεωμένο» με την πλήρη (ίσως και με βρόμικα μέσα) εξουδετέρωση ικανού αντιπροέδρου του, ο οποίος αποτέλεσε στο παρελθόν την επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, πολύ σώφρων ήταν η στάση του οικοδεσπότη (ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Δ. Ασπρογέρακας), ο οποίος, αν και ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να σηκώσει το γάντι που του πέταξαν, επέλεξε μια συντηρητική και αξιέπαινη στάση, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που του έδειξαν και του δείχνουν οι συνάδελφοί του. Μακάρι είτε ο ίδιος να επιλέξει να συνεχίσει το έργο του είτε ο διάδοχός του να ακολουθήσει τα βήματά του.
Ολα άρχισαν όταν ο υπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από έναν χρόνο από τότε που ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο αυτό βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες (η υπόθεση στημένων αγώνων – Μαρινάκη). Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Είναι πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. (…) Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Θα με κάνετε να αποχωρήσω» αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣτΕ, για να ακούσει τον Σταύρο Κοντονή να του απαντά: «Μη με διακόπτετε. Η δικαστική εξουσία πρέπει να επιδιώκει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Αυτό αναβαθμίζει τους θεσμούς. Η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται και σε αυτά τα θέματα με απόλυτη διαφάνεια».
Οταν ο κ. Σακελλαρίου ανέβηκε στο βήμα, απάντησε σε υψηλούς τόνους. «Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Ηλπιζα ότι θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση. Είδα όμως ότι αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον κύριο υπουργό» είπε και συνέχισε: «Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα Μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία αφορά σε αυτοσυγκράτηση.
Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, θέλει δεν θέλει κανείς, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μάς την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια, παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους».
«Και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» απάντησε ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα, στην οποία χαρακτηρίζει «αναιτιολόγητη επίθεση» εις βάρος του την κίνηση του προέδρου του ΣτΕ.