❱❱ Νέα θεραπεία επιδιορθώνει τα νευρικά κύτταρα που επηρεάζουν τη βάδισηΠιο κοντά σε ένα νέο μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστροφή της βλάβης στα νευρικά κύτταρα λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας βρίσκονται πλέον οι επιστήμονες.
Ερευνητές από το UCLA εστίασαν στη γενετική έκφραση συγκεκριμένων κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και βρήκαν ότι, αυξάνοντας τη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης χοληστερόλης στα αστροκύτταρα (αστρογλοιακά κύτταρα) της σπονδυλικής στήλης, κατάφεραν να επιδιορθώσουν τα νευρικά κύτταρα που επηρεάζουν τη βάδιση.
Δηλαδή κατάφεραν να αναστρέψουν τη βλάβη που είχε προκαλέσει η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που φαίνεται ότι μπορούν να φέρουν οι παραδοσιακές θεραπείες.
Πώς έφτασαν σε αυτήν την ανακάλυψη οι επιστήμονες του UCLA; Χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι με ΠΣ, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς η νόσος επηρεάζει τα αστροκύτταρα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης – δηλαδή τα αστροκύτταρα που εμπλέκονται στη βάδιση, στην όραση και τη γνώση.
Στη σπονδυλική στήλη παρατήρησαν μείωση στην έκφραση των γονιδίων που συνθέτουν τη χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό της μυελίνης, της επικάλυψης των νευρικών κυττάρων και των συνάψεων του εγκεφάλου.
Μόνιμες αναπηρίες
Αυτό φαίνεται να αφήνει πρόσφορο έδαφος για τη νόσο, που «επιτίθεται» στη μυελίνη των νευρικών κυττάρων και καταστρέφει τις συνδέσεις στις απολήξεις των κυττάρων, τις λεγόμενες συνάψεις, προκαλώντας μόνιμες αναπηρίες. Με ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αυξήσει την έκφραση των γονιδίων που συνθέτουν τη χοληστερόλη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούν να αντιστρέψουν τη νόσο.
Ηδη κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκαλεί η ΠΣ και να βελτιώσουν τη δυνατότητα βάδισης σε πάσχοντες από τη νόσο. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, επειδή ο μοριακός μηχανισμός πίσω από κάθε αναπηρία είναι διαφορετικός, η δημιουργία νευροπροστατευτικών θεραπειών στοχευμένων για καθεμία θα είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση σε σχέση με τις θεραπείες που έχουν στόχο γενικά να μειώσουν το φάσμα των αναπηριών.