❱❱ Δοκιμή σκευάσματος για διαβήτη έφερε αποτελέσματα στη… βελτίωση της μνήμηςΣε μια μοναδική ανακάλυψη, που φαίνεται ότι ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και τις λοιπές νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, οδηγήθηκαν επιστήμονες από το Lancaster University. Ενώ δοκίμαζαν ένα φάρμακο τριπλής δράσης υποψήφιο για τη θεραπεία του διαβήτη, διαπίστωσαν ότι έκανε καταπληκτική δουλειά στην αναστροφή της απώλειας μνήμης!
Με τη λήψη του φαρμάκου, ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να αναπτύξουν διαβήτη, εμφάνισαν σημαντική μείωση της χρόνιας φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και των αμυλοειδικών πλακών στον εγκέφαλο, σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Christian Hölscher, καθηγητής στη Σχολή Υγείας και Ιατρικής του Lancaster University.
Τα ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν επίσης αυξημένη ικανότητα μάθησης και ανάκλησης πληροφοριών. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε διαγονιδιακά ποντίκια με προχωρημένο Αλτσχάιμερ, στα οποία η χρήση του φαρμάκου οδήγησε επίσης σε μείωση της απώλειας νευρικών κυττάρων.
Η ανακάλυψη χαιρετίστηκε από την κοινότητα των πασχόντων και των επιστημόνων που ασχολούνται με τη νόσο του Aλτσχάιμερ, καθώς αυτήν τη στιγμή φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου ή την αναστροφή των συμπτωμάτων της δεν υπάρχει. «Είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε αν φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για άλλες παθήσεις μπορούν να ωφελήσουν ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Με αυτήν την προσέγγιση στην έρευνα μπορούμε να φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα σε αποτελεσματικές θεραπείες για τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη» τόνισε ο δρ Doug Brown, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης στην Alzheimer’s Society, τη μεγαλύτερη ΜΚΟ για τη νόσο στη Βρετανία.
Συμπτώματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain Research», ήρθε να επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ. Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν διαπιστωθεί ελαττωμένα επίπεδα ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο των ασθενών, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για «διαβήτη τύπου 3» ή «διαβήτη του εγκεφάλου». Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.