❱❱ Η ελληνική ποικιλία λιανολιά Κερκύρας μπορεί να σταματήσει το Αλτσχάιμερ!Μπορεί το ελαιόλαδο από την Κέρκυρα να σταματήσει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει μια πρωτοποριακή έρευνα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνας με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάλ Καντούμι κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας καθημερινά στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας Δαφνή από τον Αγιο Ματθαίο της Κέρκυρας, από την ιθαγενή ελληνική ποικιλία λιανολιά Κερκύρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutritional Biochemistry», ανοίγει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιμο».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα τα οποία εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Επί τέσσερις μήνες τούς χορηγούσαν μέσω της καθημερινής διατροφής τους το ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας Δαφνή, από τον Αγιο Ματθαίο της Κέρκυρας, από την ιθαγενή ελληνική ποικιλία λιανολιά Κερκύρας, το οποίο είχε γίνει διεθνώς γνωστό το 2016, όταν βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο Olympia Health and Nutrition Award. Μάλιστα στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους καθηγητές του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου και το World Olive Center for Health, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο είχε διακριθεί ανάμεσα σε 565 υποψηφιότητες από οκτώ χώρες χάρη στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά του στη «θαυματουργή» ουσία ελαιοκανθάλη, σε επίπεδα που προσέγγιζαν το 1 γραμμάριο ανά κιλό ελαιολάδου.
Οπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο Donepezil, το οποίο καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Η έρευνα συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.