❱❱ Κρίσιμες για τους ηλικιωμένους οι πρώτες επτά μέρες της λοίμωξηςΣε επαυξημένη επαγρύπνηση τόσο των γιατρών όσο και των φροντιστών των ηλικιωμένων που νοσούν από γρίπη, ιδίως κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, καλούν τα συμπεράσματα καναδικής επιστημονικής έρευνας, που έδειξε ότι τις πρώτες επτά μέρες της λοίμωξης οι πάσχοντες έχουν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα! Μετά την όγδοη μέρα της αναπνευστικής λοίμωξης ο κίνδυνος εμφράγματος υποχωρεί σημαντικά.
Οπως εξήγησε ο δρ Jeffrey Kwong του Institute for Clinical Evaluative Sciences του Τορόντο, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», «η γρίπη στρεσάρει όλο το σύστημα του οργανισμού.
Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου στις αρτηρίες της καρδιάς. Ολα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος».
Περιστατικό
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Kwong, ανέλυσαν σχεδόν 20.000 περιστατικά -διαγνωσμένης εργαστηριακά- γρίπης, εκ των οποίων τα 332 είχαν συνδυαστεί με έμφραγμα, και συμπέραναν ότι ο σχετικός κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους, για όσους έχουν κολλήσει γρίπη τύπου Β και για όσους έχουν ήδη πάθει ένα έμφραγμα στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού αλλά και της σχολαστικής τήρησης των μέτρων προφύλαξης από τη γρίπη, που περιλαμβάνουν: συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, συχνό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών, αποφυγή των κλειστών και μη αεριζόμενων χώρων, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας, αποφυγή του αγγίγματος του στόματος, της μύτης και των ματιών μας με τα χέρια.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης γίνεται περίπου μιάμιση μέρα μετά τη λοίμωξη στην περίπτωση του τύπου Α και μισή μέρα στη γρίπη τύπου Β, ενώ τα συμπτώματα φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε μία έως δύο μέρες.