❱❱ Νέα ειδική μορφή άγχους που «χτυπά» τους εργαζόμενουςΕάν ασχολείστε πολλές ώρες με το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, στέλνετε πολλά μηνύματα κάθε μέρα ή διαρκώς κάνετε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τότε το τεχνοστρές αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα του άγχους σας, σας αποσπά την προσοχή από την πραγματική ζωή -που είναι έξω, με ανθρώπους που αγαπάτε- και μειώνει την παραγωγικότητά σας στην εργασία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Microsoft, που έγινε σε 20.000 Ευρωπαίους εργαζομένους και την οποία παρουσίασε το BBC, πολλοί εργαζόμενοι στην εποχή μας υποφέρουν από υψηλά επίπεδα τεχνοστρές, μιας ειδικής μορφής άγχους, η οποία σχετίζεται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας που βιώνεται ως διασπαστική.
«Μπούμερανγκ»
Οπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η τεχνολογία -και ιδίως η δυνατότητα διαρκούς συνδεσιμότητας- μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», προκαλώντας στρες και τελικά μειώνοντας την παραγωγικότητα αρκετών εργαζομένων.
Η δειγματοληπτική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους 10 εργαζομένους (ποσοστό 11,4%) αισθάνεται πραγματικά παραγωγικός.
Πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι κυρίως ο καταιγισμός από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από SMS και οι άλλες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις συχνά τους αποσπούν την προσοχή και τους εμποδίζουν να συγκεντρωθούν, ιδίως αν συνυπολογιστούν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι σύγχρονοι εργαζόμενοι διαθέτουν μια αφθονία τεχνολογίας στα δάχτυλά τους, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται κατ’ ανάγκην σε θετική συνέπεια» αναφέρουν οι ερευνητές. Οι επιστήμονές επεσήμαναν τους κινδύνους από τη συνεχή συνδεσιμότητα, που έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα αιτήματα επικοινωνίας που δέχονται μέσω smartphones, tablets και κάθε είδους υπολογιστή.
Αυτό έχει ως συνέπεια το ωράριο των εργαζομένων να γίνεται εκ των πραγμάτων «λάστιχο» και να ξεφεύγει από τα τυπικά όρια. Συμπερασματικά η έρευνα αναφέρει ότι το τεχνοστρές δεν υπονομεύει μόνο την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο του εργαζομένου, αλλά και τις ίδιες τις επιδόσεις στη δουλειά του.