❱❱ Μαύρα μαντάτα για τις κυρίες που ήλπιζαν ότι μπορούν να… κρύψουν χρόνια, πετυχαίνοντας τη μη αναγραφή του ΑΜΚΑ κατά τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς! Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και νόμιμη την αναγραφή των στοιχείων του ΑΜΚΑ, τα πρώτα έξι ψηφία του οποίου είναι η χρονολογία γέννησης, καθώς αποφάνθηκε ότι είναι αναγκαία για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος και δεν συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ακόμη κι αν… αποκαλύπτει την ηλικία!
Ετσι, το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Φιλίνη, ορίζοντας ότι η αναγραφή του ΑΜΚΑ κατά τη συνταγογράφηση δεν θίγει την αξιοπιστία του γιατρού.
Απόρριψη
«Η ηλικία είναι εύκολα διακριβώσιμη και από άλλα δημόσια παραστατικά που χρησιμοποιεί ο πολίτης στις καθημερινές συναλλαγές του, όπως είναι ταυτότητα, διαβατήρια κ.λπ.» αποφάνθηκε το ΣτΕ, απορρίπτοντας ως αβάσιμους και τους ισχυρισμούς της Αννας Φιλίνη.
Αλλωστε, όπως αναφέρεται, η αναγραφή του ΑΜΚΑ αποσκοπεί στην αποφυγή της υπερσυνταγογράφησης και στην ευχερή παρακολούθηση των φαρμακευτικών δαπανών. Η αποκάλυψη της ηλικίας του γιατρού δεν επηρεάζει την επιλογή του ασθενούς, ο οποίος, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού».