❱❱ Κραυγή αγωνίας των ιατρών για το αδιαχώρητο στα μεγάλα νοσοκομεία της χώραςΤο αδιαχώρητο επικρατεί στα τριτοβάθμια εφημερεύοντα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Αττικόν, που εξακολουθούν να είναι μονόδρομος για τους ασθενείς και να σηκώνουν όλο το βάρος των περιστατικών τής «υπό κατασκευή» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Αξίζει να θυμηθούμε τα υποστελεχωμένα ιατρεία του ΙΚΑ έως το 2010, που βαφτίστηκαν ΠΕΔΥ το 2014, ενώ το 2016 μετονομάστηκαν σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), και μάλιστα χτίζονται και νέα κτίρια! Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, καθώς όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας κάνουν σχέδια επί χάρτου, χωρίς ποτέ να κάνουν αυτό που θεωρούν αυτονόητο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες υγειονομικές δομές που ανήκουν στην ΠΦΥ με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία, και να μην καταλήγουν χιλιάδες ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων.
Ενδεικτικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας είναι η κραυγή αγωνίας των γιατρών του Νοσοκομείου «Αττικόν» στις 22 Φεβρουάριου 2018, οι οποίοι άλλη μια φορά κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν αντέχουν άλλο αυτή την απάνθρωπη κατάσταση: «Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι ήδη 100% πλήρες. Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες. Δεν αποδεχόμαστε το άθλιο καθεστώς των ράντσων και την εργασιακή μας εξόντωση».
Η πραγματικότητα
Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και σε κλινικές αιχμής, όπως καρδιολογικές, παθολογικές, ψυχιατρικές, στο «Γεώργιος Γεννηματάς», στον Ευαγγελισμό, στο Ιπποκράτειο κ.α., όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου, επιμελήτρια Β΄ της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο: «Η πραγματικότητα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία. Ακούμε για χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά προσλήψεις δεν βλέπουμε. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι ότι το 2017 προσελήφθησαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόνο 400 γιατροί, όταν οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια θεραπευτήρια σε γιατρούς είναι 6.500 και σε νοσηλευτές περίπου 20.000. Αυτό τα λέει όλα δυστυχώς. Η σημερινή κυβέρνηση έχει συνηθίσει να βλέπει το μαύρο άσπρο».