Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν φέρνουν junk food στα γυρίσματα τις κυνηγάω»

Η Παναγιώτα Βλαντή παραβρέθηκε στη νέα εκπομπή της Ελένης...

Κώστας Τουρνάς: «Δεν θα ξεχάσω την κοινή μας πορεία με τον Ρόμπερτ...

Ο Κώστας Τουρνάς παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Weekenders....

Ραμόνα Βλαντή: «Έχω στο σπίτι δύο παιδιά που τα σέβομαι απόλυτα»

Η Ραμόνα Βλαντή παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Happy...

Νίκος Βέρτης: «Κάνω την προσευχή μου πριν βγω στη σκηνή»

Ο Αντώνης Σρόιτερ συνάντησε τον Νίκο Βέρτη στη Νέα...

«Κατάσκοποι»

❱❱ Τουρκικοί ισχυρισμοί για «απόρρητα» σχέδια στο κινητό ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνΕπιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο τουρκικός Τύπος και αναφέρουν ότι στο κινητό του ενός βρέθηκαν «στρατιωτικά σχεδιαγράμματα». Το στοιχείο αυτό, που πάντως διαψεύδει η ελληνική πλευρά, συνιστά αναμφισβήτητη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, τη στιγμή που αυξάνει η διπλωματική πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει ελεύθερους τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Αν αποδοθεί κατηγορία περί κατασκοπίας, θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, καθώς σε τέτοιου είδους περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως 20 χρόνια. Με τις σημερινές κατηγορίες, περί παραβίασης απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, η ποινή είναι λίγων μηνών, εξαγοράσιμη και συνοδεύεται με χρηματικό πρόστιμο. Η τουρκική Δικαιοσύνη, 22 ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στις Καστανιές του Εβρου, δεν έχει ορίσει δικάσιμο και αυτό δείχνει ότι η Αγκυρα θέλει να τραβήξει το σχοινί.

Με διάταγμα, που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2017, αναγνωρίζεται στον Τούρκο πρόεδρο η εξουσία να διατάζει την έκδοση ξένων με αντάλλαγμα Τούρκους κρατουμένους ή καταδικασμένους στο εξωτερικό, εφόσον είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας». Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση περί δήθεν «στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων» μεταδόθηκε από την εφημερίδα «Χουριέτ», που αποκτήθηκε πρόσφατα από τον όμιλο Ντεμιρόρεν, ο οποίος πρόσκειται στον Ερντογάν, και από το πρακτορείο Αναντολού.

Από ελληνικής πλευράς, αναφέρεται ότι τα τρία κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί (δύο προσωπικά και ένα υπηρεσιακό) ερευνήθηκαν παρουσία Ελληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το υπουργείο Εξωτερικών και δεν βρέθηκε τίποτα, ενώ επισημαίνεται ότι «η τεχνολογία είναι σε θέση να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο κινητό, ακόμη και αν έχει σβηστεί από την εξωτερική μνήμη».

Αν έως τις 5 Απριλίου δεν παρουσιαστεί επισήμως κατηγορητήριο, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων μπορούν να υποβάλουν αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι, με βάση την τουρκική νομοθεσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...