Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ολοι… «Καπούτ» στο θέατρο «Αλκμήνη»

Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού...

Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν φέρνουν junk food στα γυρίσματα τις κυνηγάω»

Η Παναγιώτα Βλαντή παραβρέθηκε στη νέα εκπομπή της Ελένης...

Κώστας Τουρνάς: «Δεν θα ξεχάσω την κοινή μας πορεία με τον Ρόμπερτ...

Ο Κώστας Τουρνάς παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Weekenders....

Ραμόνα Βλαντή: «Έχω στο σπίτι δύο παιδιά που τα σέβομαι απόλυτα»

Η Ραμόνα Βλαντή παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Happy...

Oι εκλογές στο Κίνημα έμοιαζαν με «πολιτικά καλλιστεία»

❱❱ Ο Παύλος Γερουλάνος λέει ότι το συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα έγινε για επικοινωνιακούς λόγους

TET A TET • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Αφαίρεσαν ό,τι σοσιαλιστικό αλλά και τη λέξη «ελληνικό» από τον τίτλο του Κινήματος Αλλαγής, και ανέδειξαν πρόεδρο εν είδει «πολιτικών καλλιστείων». Αυτή είναι η γνώμη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, του Παύλου Γερουλάνου, για το «νέο ΠΑΣΟΚ» χωρίς το ΠΑΣΟΚ!

Ο Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζει ότι το πρώτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής έγινε μόνο για λόγους επικοινωνιακούς, αφού το νέο εγχείρημα δεν ακολούθησε καμιά δημοκρατική διαδικασία στη σύσταση των οργάνων του.

Ο πρώην υπουργός κάνει σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση του φίλου του, Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι δίχασε τους Ελληνες με την πολιτική της.

Σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος προετοιμάζει τη δική του πολιτική πρόταση, την οποία προς το παρόν «στεγάζει» υπό το Κίνημα Αλλαγής, και… πιάνει λαβράκια στο Ιόνιο.

Ποια είναι η αίσθηση που σας άφησε το συνέδριο της Κεντροαριστεράς στο οποίο συμμετείχατε;

Το συνέδριο δεν δημιούργησε την ενέργεια που χρειάζονται τα κόμματα, για να βγουν να μιλήσουν με την κοινωνία. Εδωσε την εικόνα ότι το μόνο που ενδιέφερε την κομματική νομενκλατούρα είναι εάν το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πατερίτσα της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Στην ανταλλαγή ιδεών, στο περιθώριο του συνεδρίου, έγινε μεστή δουλειά, αλλά αυτή δεν έφτασε ποτέ στην κεντρική αίθουσα όπου μιλούσε η ηγεσία.

Πού πιστεύετε ότι κινείται περισσότερο η Φώφη; Μπορεί να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη, για παράδειγμα;

Δεν ξέρω τι σκέφτεται η ηγεσία του κόμματος. Οποιαδήποτε συνεργασία, όμως, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί από τη βάση του κόμματος και να μην είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης για τις καρέκλες.
Θα πρέπει να βασίζεται σε κοινό προγραμματικό πλαίσιο, για το οποίο η πρόεδρος οφείλει να ζητήσει την ψήφο της βάσης. Στην παρούσα διορισμένη μορφή τους, τα όργανα δεν θα μπορούν να νομιμοποιήσουν μια τέτοια απόφαση.

Τότε, γιατί έγινε το συνέδριο;

Για επικοινωνιακούς λόγους. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα έδωσε. Κάποια πολιτικά κείμενα που βγήκαν από το συνέδριο δεν είναι καθόλου άσχημα, αλλά τα περισσότερα είναι στρογγυλεμένα, δεν έχουν συνοχή, έχουν επικαλύψεις και κενά. Κι αυτό τα κάνει αδύναμα.
Επίσης, αδύναμα είναι τα όργανα του Κινήματος, διότι είναι διορισμένα. Ενα διορισμένο Εθνικό Συμβούλιο είναι πάντα αδύναμο. Τέλος, οι δημοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και για θέματα όπως το σήμα, η διακήρυξη και το πρόγραμμα, έγιναν με τέτοιον τρόπο που ή έπρεπε να πεις σε όλα «ναι» ή σε όλα «όχι».
Με άλλα λόγια, και αυτές οι αποφάσεις είναι αδύναμες. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι και γιατί φοβούνται τις πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες που προσδίδουν δύναμη στον χώρο.

Εσείς πώς τοποθετείστε μέσα σε αυτό: γιατί δεν σας βλέπω ευχαριστημένο.

Παραμένω ένα μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Είχα εκλεγεί στα όργανα του Κινήματος και ως τέτοιος εκπροσωπώ το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται για κάτι ευρύτερο.
Διαφωνώ, όμως, με τον τρόπο που γίνεται, με την ιεραρχία των πραγμάτων, και διαφωνώ με τις διαδικασίες, οπότε προσπαθώ να είμαι εδώ εποικοδομητικά κριτικός, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το κόμμα θα αρχίσει τη διαδικασία επανασύνδεσής του με την κοινωνία.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 2.000.000 Ελληνες που δεν ψηφίζουν, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 2.000.000 που ψηφίζουν και δεν είναι ευχαριστημένα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων ψηφοφόρων. Κι όσο αυτό το έλλειμμα υφίσταται, υπάρχει χώρος παλαιότερα αλλά και νέα κόμματα να αρχίσουν να τους εκφράζουν.
Σε αυτήν τη συγκυρία είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό ότι έχει σιγήσει το ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο το κόμμα όσο οι αρχές και οι αξίες του. Αυτές δεν εκπροσωπούνται στο νέο εγχείρημα και είναι πολύ σημαντικό να μη χαθούν.

Στο συνέδριο χαρακτηρίσατε «ερμαφρόδιτο γάμο» τη νέα σύνθεση του κόμματος. Γιατί, λοιπόν, κάποιος που είναι δυσαρεστημένος σε έναν γάμο να μένει σε αυτόν και να μην παίρνει διαζύγιο;

Στην πολιτική παλεύεις για να πετύχεις αυτά που πιστεύεις. Αν αυτό που λέω εγώ είναι μειοψηφικό και δεν έχει ερείσματα στην κοινωνία, τότε θα σεβαστώ την πλειοψηφία του χώρου. Ομως, εάν αυτά που λέω αρχίσουν να ακούγονται και να ανταποκρίνεται σε αυτά η κοινωνία, τότε και η ηγεσία θα αναγκαστεί να ακολουθήσει μια άλλη κατεύθυνση.

Γιατί, αφού έχετε άλλες απόψεις, στοιχειοθετημένες, δεν μπήκατε εσείς μπροστάρης της νέας προσπάθειας;

Δεν μπορείς και δεν πρέπει να ηγηθείς ποτέ ενός εγχειρήματος που δεν πιστεύεις. Δεν έθεσα υποψηφιότητα, γιατί διαφωνούσα κάθετα με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αυτή η διαδικασία. Οταν θέλεις να φτιάξεις έναν νέο φορέα ή να κάνεις μια σύνθεση των υπαρχόντων, πρώτα βάζεις στο τραπέζι τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τα συζητάς, για να δεις πού συμφωνείς με τους εταίρους σου, έπειτα διαλέγεις το πολιτικό δυναμικό που θα στηρίξει την πρότασή σου, και αφού γίνουν όλα αυτά επιλέγεις τον ηγέτη και τα σύμβολά σου.
Εδώ ξεκινήσαμε ανάποδα. Πρώτα καταστρέψαμε ό,τι σύμβολα είχαμε και το κάναμε με διάθεση ουδετεροποίησης αυτού που φτιάχναμε. Δηλαδή, βγάλαμε τη λέξη «σοσιαλιστικό» από τον τίτλο μας, βγάλαμε και τη λέξη «ελληνικό» από τον τίτλο μας, και μετά εκλέξαμε την πρόεδρο από τη βάση.
Και εδώ, όμως, δεν έγινε ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το τι ακριβώς εκπροσωπούν οι υποψήφιοι. Πιο πολύ «πολιτικά καλλιστεία» ήταν παρά κάτι άλλο.

Πείτε μου τη γνώμη σας για τον τίτλο και το σήμα.

Ο τίτλος είναι χωρίς πολιτικό στίγμα. Απλώς στρογγυλεύει τα πάντα, για να μπορέσουν να σταθούν όλοι από κάτω. Οσο για το σήμα, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο.

Εχω διαβάσει κείμενά σας που αποτελούν πρόταση για τον νέο σοσιαλισμό, όπως τον λέτε. Τι στόχο έχουν αυτά;

Είναι ένα ολοκληρωμένο περιεχόμενο για τον χώρο και το δουλεύουμε με νέα παιδιά, με επαγγελματίες και άλλον κόσμο. Εμείς τα πιστεύουμε, τα λέμε και, αν ωριμάσουν στην κοινωνία, θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον χώρο.

Μπορεί αυτό να στηρίξει ένα νέο κόμμα;

Και βέβαια μπορεί να το στηρίξει, αλλά δεν χρειάζεται ένα νέο κόμμα να τα εκφράσει. Είναι πιστά στις αρχές και τις αξίες που εκφράστηκαν στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και που σήμερα έχουν μπει στο περιθώριο. Μιλούν για το πώς η αναγέννηση της Ελλάδας θα έρθει μέσα από την αναγέννηση του σοσιαλισμού, όπως ορίστηκε τότε.
Δηλαδή, μέσα από την απελευθέρωση του Ελληνα από τους βραχνάδες της εποχής του. Σήμερα, όλα τα κόμματα ανταγωνίζονται ποιο θα υπηρετήσει καλύτερα το Μνημόνιο, χωρίς κανείς να σκέφτεται την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Αυτές οι ιδέες μιλούν για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και μπορούν δώσουν δυναμική στον χώρο μας.

Εσείς στηρίξατε σε πολύ δύσκολες στιγμές τον Γιώργο Παπανδρέου. Κριτική τού κάνετε για όσα ακολούθησαν;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα έχει κάνει λάθη και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε. Το έχω κάνει δημόσια.
Ενα από αυτά, το πιο σημαντικό για μένα, είναι ότι δεν κατάφερε την εποχή της κρίσης να κρατήσει τον ελληνικό λαό ενωμένο. Αντίθετα, οι πολιτικές μας και η πολιτική συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας έδιναν την εντύπωση ότι οδηγούσαμε τον έναν Ελληνα απέναντι στον άλλον. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία μας.

Ποια η γνώμη σας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;

Πήρε την εξουσία χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Νόμιζε ότι η εξουσία είναι κάτι εύκολο και απλό, και διαπίστωσε ότι είναι δύσκολο και σύνθετο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν ξέρει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.
Και το κόμμα του το χειρίζεται σαν να είναι προσωπικό φέουδο. Λες και οι βουλευτές του είναι νεροκουβαλητές. Υπάρχει, δηλαδή, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μια βαθιά έλλειψη δημοκρατίας και μια αίσθηση «ό,τι πει ο Τσίπρας, αυτό είναι».
Αν ήξερε την Ελλάδα πραγματικά και ήταν ένας πραγματικός αριστερός, θα καταλάβαινε ότι τέτοιες νοοτροπίες και τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές έχουν κοντά πόδια. Ομως είναι εξαιρετικά συντηρητικός και η πορεία της φθοράς του θα είναι πιο γρήγορη από ό,τι αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός πολιτικής πώς ζείτε;

Εχω επιστρέψει στην εταιρία από την οποία έφυγα, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς. Η έδρα της εταιρίας είναι στο Ληξούρι, αλλά εμείς εργαζόμαστε εδώ.
Παλεύουμε και εμείς, όπως τόσοι άλλοι Ελληνες, στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να προωθήσουμε τα προϊόντα της εταιρίας στο εξωτερικό και αυτό που βλέπουμε από εκεί, και έχει μεγάλη αξία, είναι ότι το ποιοτικό ελληνικό προϊόν είναι περιζήτητο παντού.
Εάν η προώθηση των ελληνικών προϊόντων γινόταν κεντρική πολιτική προτεραιότητα στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε την ανάπτυξη πολύ μπροστά. Η Ελλάδα μας έχει καταφέρει να περάσει την ιδέα ότι το αυθεντικό και το υγιεινό είναι το ελληνικό. Αλλά δυστυχώς παλεύει κάθε επιχειρηματίας μόνος του.

Πού εξάγετε και τι ψάρια;

Κυρίως εξάγουμε σε Ιταλία και Γαλλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Κατά καιρούς και στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Παράγουμε κυρίως λαβράκια και τσιπούρες. Και είναι συναρπαστικό να συνδέει κανείς την επιχείρησή του με μια παγκόσμια αγορά που αποζητά τα ελληνικά προϊόντα.
Μας έχει τύχει να μπαίνουμε σε ένα εστιατόριο στην Αμερική, την ώρα που έφταναν τα προϊόντα μας και είχαν πάνω τους την ελληνική σημαία και το ελληνικό λογότυπο. Εγραφαν παντού «Κεφαλλονιά», διότι η εταιρία έτσι ονομάζεται. Ε, πώς να μη σε κάνει αυτό περήφανο;

Ποιο είναι το ψάρι που προτιμάτε για το πιάτο σας;

Το λαβράκι προτιμώ. Εχει φίνα, λεπτή γεύση και όσο πιο απλά το μαγειρέψεις τόσο πιο πολύ το χαίρεσαι.

Πώς άρχισε αυτή η ιστορία των ιχθυοτροφείων;

Αρχισε το 1981 από τον πατέρα μου. Ηταν, ας πούμε, μία start-up της εποχής. Εγώ ήμουν εκεί από το 1995 έως το 2000 και από τότε την «τρέχει» η γυναίκα μου, η Λάρα.

Χάσατε πρόσφατα τον πατέρα σας Μαρίνο Γερουλάνο. Τι κρατάτε από εκείνον;

Την αγάπη του για τη χώρα, την Ελλάδα. Είχε βαθιά αίσθηση δημοκρατίας. Δεν ήταν ποτέ απόλυτος, άκουγε με προσοχή τον συνομιλητή του και σεβόταν τον άλλον από όποια μεριά του πολιτικού φάσματος και αν ερχόταν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε τις ιδέες του.
Ομως, μπορούσε να αναθεωρήσει, εάν από την άλλη μεριά άκουγε κάτι καινούργιο ή κάτι πιο κοντά στις αξίες του.

Είστε μεταξύ τριών γυναικών. Πώς νιώθετε;

Εχω δύο κόρες, την Τατιάνα που είναι 15 χρόνων και την Αλεξάνδρα, 12. Είμαστε λίγο πριν έρθει η ώρα που καθεμιά θα πάρει τον δρόμο της. Ομως, έχω συνηθίσει να έχω γυναίκες δίπλα μου, διότι έχω και τρεις αδελφές.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...