❱❱ Οι εντατικολόγοι διαχειρίζονται τη ζωή αλλά και τον θάνατο των ασθενών τουςΗ νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι για τους γιατρούς μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία, γεμάτη ένταση και αγωνία, καθώς οι εντατικολόγοι είναι υπεύθυνοι για ασθενείς υψηλού ρίσκου, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.
Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εντατικολόγοι πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν ανάμεσα στα άτομα που θα μπουν πρώτα στο δυσεύρετο κρεβάτι της Εντατικής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηθικό δίλημμά τους.
Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση του θανάτου είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός δεν διακόπτει τη θεραπεία και δεν τραβάει την πρίζα από τα μηχανήματα ανάνηψης που κρατούν στη ζωή τον ασθενή όταν αυτός οδεύει προς το τέλος. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες βιοηθικής στη διαχείριση του θανάτου, που αποδέχεται και η Εκκλησία. Μάλιστα, η Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παραδέχεται ότι η ιατροφαρμακευτική τεχνολογία δεν παρατείνει μόνο τη ζωή, αλλά ενίοτε και τη διαδικασία του θανάτου και τονίζει ότι η χρήση της ιατρικής επέμβασης καλό είναι να εκτείνεται μέχρι του σημείου όπου οι επιπλοκές και τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί δεν βασανίζουν περισσότερο απ’ όσο ανακουφίζουν.
Επιπροσθέτως, συστήνει την αποφυγή χρήσης επιθετικών μέσων που περισσότερο ταλαιπωρούν και καθόλου δεν θεραπεύουν και επισημαίνει το ενδεχόμενο να προκληθεί με θεραπευτικές υπερβολές τεχνητή παράταση των φυσικών ορίων της ζωής και διατήρηση μιας κατάστασης επ’ αόριστον, με αποτέλεσμα μέχρι και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Ομως, για να γίνουν κατανοητά τα διλήμματα των γιατρών, θα πρέπει πρώτα να γίνουν κατανοητά ο ρόλος των ΜΕΘ και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές, με κυριότερο τις κλειστές κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι ελλείψεις
«Η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ είναι γνωστή από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε η ΜΕΘ το 1985 ως αυτόνομο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο. Η ΜΕΘ ακουμπάει στο νοσοκομείο και το νοσοκομείο στη ΜΕΘ και από το 1985 οι πρώτοι εντατικολόγοι (Δ. Μπιλάλης, Ν. Φίλης κ.λπ.) είχαν επισημάνει την ανεπάρκεια των εντατικών κλινών για τη χώρα και τα τεράστια προβλήματα στη δίκαιη κατανομή τους» επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Νοσοκομείου της Αθήνας (ΕΚΠΑ) Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, συντονιστής διευθυντής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).