❱❱ Πέντε σφαίρες στο κορμί του πρώην εκαμίτη Σπύρου Παπαχρήστου έξω από ταβέρναΑπό τον
Θεοδόση Π. Πάνου
Το φιλικό και το επαγγελματικό περιβάλλον του απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από μια ταβέρνα στην Παλλήνη, ερευνά το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για να εντοπίσει τους δύο άγνωστους κακοποιούς που του είχαν στήσει μαφιόζικη ενέδρα και τον γάζωσαν με πέντε σφαίρες.
Ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου είχε ζητήσει να αποστρατευτεί για προσωπικούς λόγους το 2007, ενώ υπηρετούσε στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Ομάδα (ΕΚΑΜ) και το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως προσωπικός φρουρός γόνου γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Οσοι τον γνώριζαν από τη θητεία του στην ΕΚΑΜ και στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών κάνουν λόγο για έναν δυναμικό αστυνομικό που δεν φοβόταν τη μάχη, στην οποία πάντοτε ορμούσε πρώτος. Αλλωστε, γι’ αυτό μετά την οικειοθελή αποστρατεία του βρήκε αμέσως δουλειά στην ομάδα ασφαλείας του νεαρού εφοπλιστή. Μάλιστα, επίσης γνωστός Ελληνας εφοπλιστής φέρεται ότι είχε βαφτίσει το ένα από τα δύο παιδιά του 57χρονου αποστράτου.
Είχε πάνω του 1.000€
Το ενδεχόμενο της ληστείας απομακρύνεται, καθώς στην τσέπη του θύματος βρέθηκε χρηματικό ποσό που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει βγει εντελώς από το κάδρο των ερευνών, καθώς ο 57χρονος κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας από το πάρκινγκ, παρότι δέχθηκε τουλάχιστον πέντε σφαίρες στην κοιλιακή και τη θωρακική χώρα, και να κατευθυνθεί στην είσοδο της ταβέρνας, όπου ξεψύχησε. Επομένως είναι πιθανό οι δύο οπλοφόροι να μην κατάφεραν να αρπάξουν τα χρήματα.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερευνούν το παρελθόν του πρώην συναδέλφου τους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν διαφορές που ίσως είχε με κάποια πρόσωπα, ακόμη και με κακοποιούς, τους οποίους είχε συλλάβει κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Δίωξη Ναρκωτικών. Παράλληλα, ερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο η δολοφονία του να εντάσσεται στο πλαίσιο του αιματηρού ξεκαθαρίσματος που ξεκίνησε στον χώρο της νύχτας, μετά τις δολοφονίες Γρίβα, Στεφανάκου και Λίτσα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη που να συνδέει τον 57χρονο με δραστηριότητες συμμοριών της νύχτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κακοποιοί που γάζωσαν με πέντε σφαίρες τον απόστρατο αξιωματικό φαίνεται πως γνώριζαν ότι επισκεπτόταν συχνά την ταβέρνα στην οδό Αιόλου στην Παλλήνη και έτσι του έστησαν ενέδρα θανάτου στο πάρκινγκ του καταστήματος. Ο 57χρονος αστυνομικός έτρωγε στην ταβέρνα μαζί με έναν φίλο του, ο οποίος έφυγε στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης, και ο ίδιος έμεινε για να τελειώσει το κρασί του, καθώς ήταν τακτικός πελάτης και είχε καλή γνωριμία με τους ιδιοκτήτες. Λίγο μετά τις 2 βγήκε και κατευθύνθηκε προς το πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του. Ομως εκεί καραδοκούσαν οι δολοφόνοι, οι οποίοι τον εκτέλεσαν με πέντε σφαίρες από πιστόλι διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών.
ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΩΝ
Με το Ανώτατο Παράσημο Ανδρείας είχε τιμηθεί το 1998 από τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου για τη συμμετοχή του σε μία από τις πλέον επικίνδυνες επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών σε βάρος Ελλήνων και Τούρκων μεγαλεμπόρων ηρωίνης στην περιοχή του Εβρου.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ανήκε στην ομάδα των στελεχών της Δίωξης, η οποία είχε αναλάβει την εξάρθρωση ενός ισχυρού πλοκαμιού της τουρκικής μαφίας που εισήγε ηρωίνη στην ελληνική επικράτεια. Επικεφαλής της ήταν ο γνωστός για τις επιτυχίες του στη Δίωξη Ναρκωτικών Γιάννης Ραχωβίτσας, που σήμερα είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί έστησαν ενέδρα στην περιοχή του Εβρου στους επικίνδυνους μαφιόζους, με τους οποίους μάλιστα έδωσαν μάχη ακόμη και μέσα στην τουρκική επικράτεια, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να πέσουν νεκροί και να συλληφθεί ο αρχηγός τους.
Αν και το 1998 το όνομα του Σπύρου Παπαχρήστου είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., τελικά αθωώθηκε πανηγυρικά στο δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά τη θητεία του στη Δίωξη Ναρκωτικών μετατέθηκε στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα λόγω της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που είχε λάβει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική. Στην ΕΚΑΜ υπηρέτησε για περίπου έναν χρόνο και έπειτα -το 2007- ζήτησε για προσωπικούς λόγους να αποστρατευτεί σε ηλικία μόλις 47 ετών.