❱❱ Γονίδιο αυξάνει τα επίπεδά της στον εγκέφαλο και οδηγεί στη νόσοΤα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επιταχύνουν τον σχηματισμό των πρωτεΐνών που σχετίζονται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο έως και κατά 20 φορές, υποστηρίζει νέα μελέτη του Cambridge University, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Chemistry».
Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη έσπευσαν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι η «ένοχη χοληστερόλη» δεν είναι εκείνη που λαμβάνουμε από τις τροφές (καθώς η διαιτητική χοληστερόλη δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο), αλλά οφείλεται σε ένα γονίδιο που φέρουν ορισμένοι άνθρωποι, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης εντός του εγκεφάλου!
Η ανακάλυψη ήλθε να ταράξει τα νερά όσον αφορά την έρευνα για τη νόσο, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.
Οι ερευνητές του Cambridge, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Lund University της Σουηδίας, βρήκαν σε πειράματα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ότι, όταν οι κυτταρικές μεμβράνες εκτίθενται σε χοληστερόλη, εκκινούν τη συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς και τη δημιουργία «πλακών» – κοινό εύρημα στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η βήτα-αμυλοειδής, που φυσιολογικά απαντάται σε μικρές ποσότητες στον εγκέφαλο, προσδένεται στα μόρια των λιπιδίων και δημιουργεί πρωτεϊνικές συσσωρεύσεις.
Υπό έλεγχο
«Το ερώτημα για εμάς τώρα είναι όχι πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τη χοληστερόλη από τον εγκέφαλο, αλλά πώς μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο τον ρόλο της χοληστερόλης στην εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, επεμβαίνοντας στην αλληλεπίδρασή της με τη βήτα-αμυλοειδή πρωτεΐνη» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Michele Vendruscolo από το Τμήμα Χημείας του Cambridge University. «Δεν λέμε ότι η χοληστερόλη είναι ο μοναδικός παράγοντας που εκκινεί τη διαδικασία της συσσώρευσης των πρωτεϊνών, είναι όμως σίγουρα ένας από αυτούς» διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να ανακαλύψουν πώς μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία της χοληστερόλης στον εγκέφαλο, ώστε στη συνέχεια να απενεργοποιήσουν τη διαδικασία συσσώρευσης της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.