❱❱ Αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά τις έντονες αντιδράσεις για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»Οι ισχυρές και καθολικές αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς οδήγησαν σε ταχεία αναδίπλωση την κυβέρνηση, υπό το βάρος της κατακραυγής για το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν», που αποτελεί όνειδος για την εθνική αξιοπρέπειά μας, αφού συμπυκνώνει όλους τους σκοπιανούς αλυτρωτισμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίστηκε να συζητά τη συγκεκριμένη ονομασία σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ευθύνη ενός διαπραγματευτικού ναυαγίου, έδειξε να τα… μαζεύει άρον άρον το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO, ανακοίνωσε χθες ότι είναι αντίθετο στην ονομασία αυτή.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υπονόησε πρώτη φορά ότι η πρόταση Ζάεφ δεν γίνεται αποδεκτή και επισήμανε στο κομματικό ακροατήριο ότι αναζητείται σύνθετη ονομασία «με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», απορρίπτοντας στην ουσία το «Ιλιντεν» που, άλλωστε, είναι καθαρά ιστορικός προσδιορισμός για την εξέγερση του σλαβικού στοιχείου στο Μοναστήρι το 1903. Είχε προηγηθεί δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, που αποδέχτηκε το erga omnes και εμφανίστηκε έτοιμος να «περάσει» το όνομα «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» στο εσωτερικό της χώρας του.
«Το Ιλιντεν είναι το λαμπρό μέλλον μας. Αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν” είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία» είπε ο Ζάεφ το Σάββατο, για να καταρρεύσει όμως στη συνέχεια όλο το αφήγημά του μετά την αρνητική στάση του VMRO.
«Το VMRO δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζάεφ, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις, οι οποίες ναυαγούν με κύρια ευθύνη της άλλης πλευράς.
Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε το Σάββατο σε μια τυπική ανακοίνωση και αφού καλωσόρισε την αποδοχή του erga omnes από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας για να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό». Το Σκοπιανό και όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ονομασία θα εξεταστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.