❱❱ Σκαρφάλωσε στα 2 ευρώ το λίτρο, κυρίως στα νησιά«Τσούζουν» για ακόμη μία φορά οι τιμές των καυσίμων, με θύματα τους οδηγούς των οχημάτων που θα βάζουν στο εξής πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ. Ηδη, στις Κυκλάδες η μέση τιμή της έχει φτάσει στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι οι πραγματικές τιμές στα νησιά αγγίζουν ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.
Αλλά και στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη σκαρφάλωσε στα 1,768 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο είναι στα 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία στα 1,724 ευρώ και στο Λασίθι στα 1,702 ευρώ το λίτρο. Το λεγόμενο «καπέλο», σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης, είναι στα 22 λεπτά το λίτρο.
Ενα από τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν την αγορά των πετρελαιοειδών είναι η υπερφορολόγηση των καυσίμων, που έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φιγουράρει μόνιμα στις τρεις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.! Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να μειώσει τους φόρους που εκτοξεύουν την τελική τιμή του καυσίμου, καθώς υπάρχει ανάγκη για αύξηση των εσόδων.
Καύσιμα
Πάντως, η διοίκηση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) υποστηρίζει ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων δεν έχουν ακολουθήσει τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί από τα μέσα του 2017 ως σήμερα στις διεθνείς τιμές τόσο του αργού όσο και των προϊόντων του.
«Το αργό Μπρεντ από τον Ιούλιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 66%-70%, ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαιοειδών και συγκεκριμένα της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κατά 40%-50%. Συνυπολογίζοντας ότι στο ίδιο διάστημα το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, αλλά και ότι ο ΦΠΑ ενισχύει την επιβάρυνση, προκύπτει ότι το συνολικό χονδρικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά. Ομως, οι λιανικές τιμές στην αντλία, όπως τις παρακολουθεί το Παρατηρητήριο Τιμών, δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την αύξηση του κόστους. Είναι προφανές ότι έχει σημειωθεί μείωση του περιθωρίου κέρδους στο λιανικό επίπεδο, δηλαδή το κέρδος που αφορά το κομμάτι επιχειρήσεις εμπορίας, μεταφορείς και πρατηριούχους» υποστηρίζει ο ΣΕΕΠΕ.