❱❱ Οι ασφυκτικές πιέσεις σε Ελλάδα και Σκόπια για το «Μακεδονικό», το non paper του Μαξίμου για τις αντιδράσεις και το «νέο όνομα»Βήμα βήμα η κυβέρνηση προχωράει στην προδοσία της Μακεδονίας. Ενώ στη Νέα Υόρκη φάνηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών υπό τον Μάθιου Νίμιτς έφτασαν σε αδιέξοδο, καθώς οι Σκοπιανοί δέχονταν το erga omnes μόνο για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ βρέθηκαν ξανά στις Βρυξέλλες και μετά τις συνομιλίες που είχαν δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και τώρα το θέμα περνάει στους δύο πρωθυπουργούς για την «τελική συμφωνία».
Ποια θα είναι αυτή κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, αφού υπάρχουν «αγκάθια», αλλά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη έσπευσε να περιγράψει το… έγκλημα που στήνεται, σημειώνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία» προσθέτοντας: «Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».
Τα ονόματα που συζητιούνται, ωστόσο, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), το «Gorna Makedonija» (Ανω Μακεδονία) και το «Nova Makedonija» (Νέα Μακεδονία) είναι αυτά που θέλει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων δέχεται το «Μακεδονία του Ιλιντεν», με ακόμη ένα σχετικό όνομα να έχει πέσει στο τραπέζι, όπως έγραψε η «Καθημερινή», το «Μακεδονία του Κρούσοβο».
Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται, ωστόσο, ότι άλλαξε γραμμή (έπειτα από συναντήσεις τόσο με Ευρωπαίους όσο και με τον Αμερικανό πρέσβη) και εκεί που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση ήρθε να υποστηρίξει πως «είναι δύσκολο να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ».
Κρίσιμη καμπή
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αντιδράσεις που φαίνεται ότι ξεσηκώνει η διαφαινόμενη συμφωνία ξεπουλήματος του ονόματος «Μακεδονία» (ετοιμάζονται συλλαλητήρια), έσπευσε να κυκλοφορήσει non paper, στο οποίο ανέφερε ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Δεν είναι όμως «ορισμένοι» που βιάζονται να «πουν χοπ», αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος λίγο πριν είχε δηλώσει ότι μόλις τελειώσουν σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα- «τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία». Αλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά μία ή δύο φορές με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ το Σάββατο, λίγο μετά το αδιέξοδο στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (κάτι που έγινε στις Βρυξέλλες), ενώ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε χθες πως οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται στο τελικό στάδιο» και «ευελπιστεί πως είναι εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση».
Οι πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ, Βρυξέλλες και Γερμανία και προς τις δύο πλευρές είναι τεράστιες. Χθες το Βερολίνο, μέσω της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, απηύθυνε έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», ενώ λίγες ώρες πριν η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι είχε τονίσει: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις αυτές».