Η ιστοσελίδα των τραπεζικών υπηρεσιών της δέχτηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν πια πολύ μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη και από εκείνη μιας τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, ο οποίος τόνισε τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα είχε μια «ψηφιακή» επίθεση σε όλο το οικοδόμημα του αμερικανικού κράτους και της οικονομίας. Την ίδια στιγμή που λέγονταν αυτά η ιστοσελίδα της JP Morgan Chase & Co έπεφτε θύμα χάκερ.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις ο κόσμος εφαρμόζει ψηφιακές τεχνολογίες ταχύτερα από την ικανότητά μας να κατανοήσουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές στην ασφάλεια», τόνισε ο Τζέιμς Κλάπερ στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της υπηρεσίας του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι, παρά την αυξανόμενη απειλή, υπάρχει μόνο «μία μικρή πιθανότητα» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η χώρα να πληγεί από τέτοιου είδους επίθεση, η οποία θα είχε αποτέλεσμα «τον αποσυντονισμό κρατικών υπηρεσιών, όπως αυτή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνεται έμφαση σε αυτή την έκθεση στον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς -παραδοσιακά- οι απειλές που εκθέτονται είναι αυτές από τη δράση κρατών, όπως η Βόρεια Κορέα, αλλά και τρομοκρατικών μουσουλμανικών οργανώσεων, όπως η «Αλ Κάιντα». Ως κύριοι παράγοντες κινδύνου σε επίπεδο ψηφιακών επιθέσεων κατονομάζονται η Κίνα και η Ρωσία.
Την ώρα που ανακοινώνονταν αυτά τα συμπεράσματα η ιστοσελίδα των τραπεζικών υπηρεσιών της JP Morgan Chase & Co. είχε «πέσει»! Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η ιστοσελίδα δέχτηκε επίθεση από χάκερ, ωστόσο δεν ήταν σε πρώτη φάση εφικτό να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν ή κατά πόσο απέσπασαν προσωπικά στοιχεία των πελατών της τράπεζας. Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα τους επενδυτές ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων στις ιστοσελίδες τους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ