❱❱ Συμφωνία ντροπής με τα Σκόπια! Ο πρωθυπουργός τούς χάρισε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και θα ενημερώσει εκ των υστέρων τη Βουλή«Κλείδωσε» το ξεπούλημα της Μακεδονίας ερήμην της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων και χωρίς να δοθεί το ακριβές περιεχόμενο της απαράδεκτης συμφωνίας στη δημοσιότητα. «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι η ονομασία που χαρίζουμε στα Σκόπια δίνοντας τα πάντα και δίχως, από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα να πάρει κάτι χειροπιαστό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν για την εθνική κοροϊδία κόντρα στην κοινή λογική, καθώς δεν καταφέραμε ούτε το erga omnes να διασφαλίσουμε (μια και οι Σκοπιανοί αποκτούν την ταυτότητα «Μακεδόνες» και ενώ η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ανάβει άνευ όρων το πράσινο φως στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ). Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει εκ των υστέρων τη Βουλή, πιθανότατα την Παρασκευή, σε μια διαδικασία εξπρές που γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους και το σκηνικό της ντροπής θα ολοκληρωθεί μάλλον το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, παρουσία του Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια ώρα στην ΠΓΔΜ «σφάζονται», καθώς καταγράφεται σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβανόφ, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρής πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού στον Ελληνα ομόλογό του. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της συμφωνίας -όσα εν τέλει έγιναν γνωστά-, ορίζεται πως στο θέμα της εθνικότητας/ ιθαγένειας θα ισχύει ο όρος Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia (Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας), που σημαίνει με απλά λόγια ότι οι Σκοπιανοί θα λέγονται όχι μόνο στην πατρίδα τους αλλά και στον διεθνή χώρο Μακεδόνες, και μάλιστα με την ελληνική βούλα αυτή τη φορά. Σχετικά με τα άλλα σημεία της απαράδεκτης συμφωνίας, διαγράφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι αναφορές περί προστασίας «μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός των συνόρων της χώρας και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο που υπάρχει στο Σύνταγμά τους, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα, ενώ ορίζεται η «μακεδονική γλώσσα» με τη διευκρίνιση ότι αποτελεί γλώσσα σλαβικής προέλευσης. Θα γίνεται επίσης ρητή αναφορά πως ο λαός της γειτονικής χώρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οσον αφορά τα εσωτερικά δημόσια έγγραφα της γειτονικής χώρας που αναφέρουν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα αλλάζουν σταδιακά και με βάση προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ακόμη, διμερής διακρατική επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των εμπορικών σημάτων. Ευθύς μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. «Εχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, και που αποτελούν τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Υποστήριξε ακόμη πως πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes, ενώ αναφέρθηκε και στα σημεία της συμφωνίας που προβλέπουν αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες -όπως είπε- εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. «Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική μας κληρονομιά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Παυλόπουλο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι εναπόκειται πλέον στα Σκόπια η ευθύνη τήρησης των όρων της συμφωνίας.
Αντίδραση Κυριάκου
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία.
«Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας» τόνισε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».