Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι ...

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Διακοπές στο Αιγαίο για τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ και το μοντέλο Ρόζι...

Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Ρόζι Χάντινγκτον διαφημίζουν την...

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Μάριο Καλντερόνε: Ο Λαρισαίος Αλέν Ντελόν της σικελικής Μαφίας

Η «νόσος των αρχιμαφιόζων», όπως του Ιταλού «νονού των...

Στο «κόκκινο» μες στο κατακαλόκαιρο

❱❱ Πολλά Κέντρα Υγείας λειτουργούν όπως οι δημόσιες υπηρεσίες (08.00-14.00), ενώ οφείλουν να είναι μάχιμα όλο το 24ωροΗ Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, αρκεί να μην αρρωστήσει κάποιος και χρειαστεί νοσοκομείο, κυρίως εάν είναι σε κάποιο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι υψηλά καταρτισμένο και επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασθενείς, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. 

Οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) και τα αγροτικά ιατρεία στην περιφέρεια έχουν δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια να λειτουργούν στο «κόκκινο» όλο τον χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι. Εποχή του χρόνου κατά την οποία το λιγοστό προσωπικό πρέπει να πάρει λίγες ημέρες άδεια -από τα πολλά ρεπό που του οφείλονται-, προκειμένου να ξεκουραστεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Κως έμεινε φέτος τον Ιούλιο χωρίς καρδιολόγο, γιατί ο μοναδικός ιδιώτης που υπάρχει στο νησί πήρε άδεια και το νοσοκομείο δεν έχει καρδιολόγο! Μάλιστα, η κατάσταση ήταν τόσο δραματική που ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει μια φόρμουλα «ώστε να μη μένουν ακάλυπτοι οι 35.000 κάτοικοι του νησιού και οι 100.000 τουρίστες».

Επιπροσθέτως, πολλά Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) σε μικρά και μεγάλα νησιά αλλά και σε παραθαλάσσια μέρη στην ηπειρωτική χώρα λειτουργούν όπως οι δημόσιες υπηρεσίες (08.00 -14.00), ενώ οφείλουν να είναι μάχιμα όλο το 24ωρο (π.χ. Κ.Υ. Πάργας).

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή υπάρχουν περισσότερες από 26.300 κενές θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 6.500 σε γιατρούς και 19.000 σε νοσηλευτές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το 40% έως 55% των επαγγελματιών υγείας που έχουν απομείνει στο ΕΣΥ υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικό ιατρό εργασίας Γιώργο Ραχιώτη. Φανταστείτε, λοιπόν, να χρειάζεστε επειγόντως χειρουργό και αυτός να μην έχει φύγει από το νοσοκομείο για δύο ημέρες…

Οι αεροδιακομιδές

Από το 2007 έως τον Ιούνιο του 2018 έχουν γίνει πάνω από 10.000 αεροδιακομιδές με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), τα οποία μετέφεραν συνολικά 15.672 βαριά ασθενείς. Η ανεπάρκεια του ΕΣΥ στις τουριστικές περιοχές αποδεικνύεται περίτρανα από τις 800 έως και 1.000 αεροδιακομιδές ασθενών που πραγματοποιεί η Πολιτική Αεροπορία κάθε χρόνο.

Συνολικά πάνω από 1.200 ασθενείς τον χρόνο μεταφέρονται με C-130 ή Super Puma για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει στα νησιά. Δυστυχώς, στις Κυκλάδες δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου με έξι κλίνες.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες. Η Ηπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους, διαθέτει 29 κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που από το 2007 έως και τον Ιούνιο του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 αεροδιακομιδές και έχουν μεταφερθεί 15.672 ασθενείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Ειδικότερα, από την αρχή του 2018 έως και τον Ιούνιο έγιναν 373 αεροδιακομιδές με C-130 ή Super Puma, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν 610 βαριά ασθενείς (εμφράγματα, πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα, έγκυοι, παιδιά, νεογέννητα) από τα νησιά μας σε Αθήνα, Κρήτη ή άλλα νησιά που έχουν τις αντίστοιχες ειδικότητες, όπως η Ρόδος.

Το 2017 η Π.Α. πραγματοποίησε 805 αεροδιακομιδές και μεταφέρθηκαν συνολικά 1.166 ασθενείς.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 832 αεροδιακομιδές και μεταφέρθηκαν 1.267 ασθενείς. Το 2015 τα αεροσκάφη της Π.Α. έκαναν 953 αεροδιακομιδές με 1.287 ασθενείς και το 2014 έκαναν 1.007 και μετέφεραν 1.342 βαριά ασθενείς.

Ο μήνας με τις περισσότερες αεροδιακομιδές είναι ο Μάιος, οπότε αρχίζει η τουριστική σεζόν, και αυτές κορυφώνονται τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2017 τον Μάιο μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη της Π.Α. 116 ασθενείς, τον Ιούνιο 106 ασθενείς, τον Ιούλιο 149, τον Αύγουστο 139 και τον Σεπτέμβριο 121.

—-

Ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου η ΠΟΕΔΗΝ, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις προσωπικού υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί γιατροί. Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης γιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοιχτά 24 ώρες, όπως της Πάργας».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

Η ομοσπονδία θέτει ερωτήματα και για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. «Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων;» Και καταλήγει: «η ζωή στα τουριστικά νησιά είναι πολύ ακριβή και ο μισθός των γιατρών και των νοσηλευτών για ενοίκιο, διατροφή, μεταφορές είναι… πολύ χαμηλός. Οπότε το επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας “Εμείς βγάζουμε προκηρύξεις αλλά οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται” είναι ξεπερασμένο».

offer

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Η βίλα καταφύγιο του «Ιωσήφ» Κεϊτζ

Μπορεί για ενάμιση μήνα ο χολιγουντιανός σταρ Νίκολας Κέιτζ...

Φώτης Μεταξόπουλος: «Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια»

Ο Φώτης Μεταξόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν....

Η Καινούργιου στο πλευρό του αγαπημένου της που ανοίγει μαγαζί στο Παγκράτι

Φουλ ερωτευμένη η Κατερίνα, έχει γίνει βράχος για τον...