Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

Καλοκαιρινές «παγίδες»

❱❱ Προσοχή στα τρόφιμα! Ελλοχεύει κίνδυνος δηλητηριάσεων

Η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αυξάνει γεωμετρικά τον ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, με συνέπεια ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων τους θερινούς μήνες να είναι πολλαπλάσιος.

Μάλιστα, οι δηλητηριάσεις δεν περιορίζονται σε πόνους στην κοιλιά ή σε μια απλή διάρροια με ναυτία και έμετο. Ενα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εμπύρετες γαστρεντερίτιδες αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, για τις οποίες μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη των τροφών, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας. Το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο παρατηρείται, σύμφωνα με έρευνες, σε τρόφιμα που απαιτούν πολλούς χειρισμούς για την παρασκευή τους και στα φαγητά που, μετά το μαγείρεμά τους, διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσοχή στο νερό

Εξίσου σημαντική για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στις διακοπές είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα του νερού. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για πόση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών και των λοιπών τροφίμων, ούτε καν για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Ενας χυμός ή ένα ποτό μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και χρησιμοποιώντας ακατάλληλα παγάκια, προκαλώντας από απλές γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι σοβαρές επιπλοκές στην υγεία!

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Δεδομένης της ζέστης και της εφίδρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτές τις ομάδες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Τέτοια περιστατικά απαιτούν την παρακολούθηση γιατρού και κάποιες φορές ακόμη και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για να μην περάσετε, λοιπόν, την άδειά σας στην τουαλέτα ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, στο νοσοκομείο, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να προστατευτείτε από τα μικρόβια που καραδοκούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Η Ζουγανέλη στο live του πατέρα της αγκαλιά με τον σύντροφό της

Παρακολούθησε live τον πατέρα της αγκαλιά με τον αγαπημένο...