❱❱ Στον Μεσαίωνα πίστευαν ότι οι άνθρωποι με κάποιες διανοητικές ή σωματικές ατέλειες είχαν καταληφθεί από τον διάβολο και γι’ αυτό τους έκαιγαν. Στην Αναγέννηση τους θεωρούσαν άτυχους και τους περιέθαλπαν σε ιδρύματα. Ακόμη και σήμερα, όμως, εν έτει 2018, στην Ελλάδα κάποιοι δεν λένε να αποβάλουν τον ρατσισμό απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για του λόγου το αληθές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ σε συνέντευξή του στον Σκάι δεν δίστασε να στοχοποιήσει τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, όπως είπε, «είναι αναρμόδιος για τοπική αυτοψία, αφού είναι τυφλός».
Το απρεπές και απαράδεκτο αυτό σχόλιο του κ. Γρηγοράκου ήρθε πάνω στην ανακίνηση του θέματος της μόλυνσης του Σαρωνικού, με τον βουλευτή να «εκμεταλλεύεται» την αναπηρία του πολιτικού αντιπάλου του, σε μια προσπάθεια να δείξει πως είναι ακατάλληλος.
Αυτό προκάλεσε και τη σφοδρή αντίδραση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, η οποία κάνει λόγο για «νοοτροπίες που δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας» και για «κατάπτυστη και ρατσιστική φρασεολογία» του βουλευτή, ο οποίος κρίνει ότι «ένας καταξιωμένος καθ’ όλα συμπολίτης μας δεν μπορεί λόγω της αναπηρίας του να ασκήσει πλήρως και με ακρίβεια τα καθήκοντά του», αν και, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, οι επιτόπιες επισκέψεις υπουργών «γίνονται όχι για να διαλευκάνουν τα αίτια των ατυχημάτων, αλλά για να συντονίσουν επιτελικά το όλο έργο».
Στην αφρικανική ήπειρο οι Μασάι θανάτωναν όσα παιδιά γεννιούνταν με κάποιο μειονέκτημα, ενώ στη φυλή Αζάντ τα αγαπούσαν και τα προστάτευαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, κύριε Γρηγοράκο, να διαλέξετε τη σωστή φυλή…