❱❱ Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, που εκτρέφει αγελάδες μαζί με τον σύντροφό της, μιλά περί πολιτικής και vegan
❱❱ Η συνάντηση με τον Τσίπρα και οι μπηχτές για συναδέλφους της που αγωνιούν για το αν θα επανεκλεγούν ή αν θα μπουν στην κυβέρνηση ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Σπάει τον κανόνα που θέλει μονοπώλιο για τη Βουλή δικηγόρους, γιατρούς ή μηχανικούς. Η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα είναι κτηνίατρος και είναι η μόνη στο Κοινοβούλιο με αυτό το χαρακτηριστικό για γυναίκα επάγγελμα. Η ίδια μάλιστα εκτρέφει αγελάδες στην ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας με τον κτηνοτρόφο σύντροφό της.
Οταν η συζήτησή μας φθάνει στο… επίκαιρο κίνημα των χορτοφάγων vegan και στον ακτιβισμό τους, η ίδια λέει ξεκάθαρα: «Δεν συμμερίζομαι ούτε τις απόψεις αυτού του κινήματος ούτε αυτού του είδους τις πρακτικές επιβολής και τρώω κρέας». Στη Βουλή την απογοητεύουν το παρασκήνιο και ο παραγοντισμός που βλέπει γύρω της να «βασιλεύουν». Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολλά, αλλά απέχει ακόμη από την τελειότητα, και θα ήθελε να υπάρξει στο μέλλον μια ουσιαστικότερη σχέση του πρωθυπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.
Με την έως τώρα εμπειρία της έχει καταλάβει ότι μια γυναίκα κτηνίατρος παραγωγικών ζώων μειονεκτεί πολύ έναντι ενός άνδρα συναδέλφου της και ενώ, όπως λέει, ως βουλευτής δεν έχει αντιμετωπίσει περιστατικά σεξισμού και απαξιωτικής συμπεριφοράς, ως νεαρή κτηνίατρος έζησε την πλήρη αμφισβήτηση. Οσο για την προσωπική ζωή της; Η Παναγιώτα δηλώνει ευτυχισμένη στο πλευρό του συντρόφου της, με τον οποίο ετοιμάζονται να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης.
Γιατί μια κτηνίατρος μπήκε στην πολιτική;
«Η ενασχόληση με τα κοινά δεν νομίζω ότι έχει σχέση με το γνωστικό αντικείμενο, τις σπουδές ή το επάγγελμα κάποιου. Βεβαίως στη χώρα μας έγινε σχεδόν παράδοση τα μέλη του Κοινοβουλίου, στην πλειονότητά τους, να προέρχονται από τις τάξεις των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών.
Κατά τη γνώμη μου, κάθε ενεργός πολίτης, ο οποίος φυσικά πιστεύει και σέβεται τη δημοκρατία και τις αρχές της, έχει πρωτίστως υποχρέωση και φυσικά δικαίωμα να ασχολείται με τα κοινά. Ολοι μας πρέπει να είμαστε “πολίτες” και όχι “ιδιώτες” κατά την αρχαιοελληνική έννοια».
Ποια είναι η έως τώρα εμπειρία σας από τη Βουλή; Είναι όπως την περιμένατε; Καλύτερη ή χειρότερη;
«Το να εκπροσωπείς ανθρώπους και να συναποφασίζεις για πράγματα που αφορούν τη ζωή τους είναι βαριά ευθύνη και πολύ σοβαρή υπόθεση. Υπάρχουν βουλευτές που αγωνιούν και προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη. Αλλά θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν άλλοι που τους αρκεί ο τίτλος του/της κυρίου/ας βουλευτή και η αγωνία τους εξαντλείται στην προσπάθεια για επανεκλογή ή την ανάληψη κυβερνητικής θέσης. Γενικά νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερο παρασκήνιο και παραγοντισμός από όσο θα έπρεπε και αυτό είναι λίγο απογοητευτικό. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή είναι ακόμη ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας».
Υστερα από σχεδόν μια τετραετία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τόσα που έχουν συμβεί, ο κόσμος στον νομό σας τι σας λέει; Ποιο είναι το παράπονό του; Τι δεν έχετε κάνει σωστά;
«Οπως ακριβώς το λέτε, έχουν συμβεί πάρα πολλά τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια. Το μεγάλο παράπονο του κόσμου γενικά είναι η δραματική μείωση του εισοδήματός του σε μικρό χρονικό διάστημα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι περίμεναν το “θαύμα” και την επαναφορά στην προ κρίσης κατάσταση την επόμενη μέρα. Εδώ, βέβαια, έχουμε προφανώς και εμείς τις ευθύνες μας, γιατί καλλιεργήσαμε προεκλογικά κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας.
Απέχουμε πολύ από την τελειότητα, κάνουμε όμως μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια, η οποία πλέον έχει απτά αποτελέσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όμως, ότι ο κόσμος παντού, και στην Καρδίτσα, καταλαβαίνει και γνωρίζει καλά και τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, και την προσπάθεια που γίνεται, και φυσικά τα αποτελέσματα».
Στο Σκοπιανό έγιναν λάθη;
«Κατά τη γνώμη μου η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή στην παρούσα συγκυρία. Πρόκειται για την εθνική γραμμή από το 2008 και μετά, βελτιωμένη. Εξετάζοντάς τη συναισθηματικά σε κανέναν μας δεν αρέσει μια άλλη χώρα να έχει στο όνομά της τον όρο “Μακεδονία”. Με βάση, όμως, την κοινή λογική και κυρίως το συμφέρον της χώρας, είναι επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση, το “Βόρεια Μακεδονία” είναι καλύτερο από το σκέτο “Μακεδονία” που ισχύει από το 1992. Τα Βαλκάνια ήταν και δυστυχώς συνεχίζουν να είναι μια ευαίσθητη και εύθραυστη περιοχή.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να είναι παράγοντας σταθερότητας, αδιαφορώντας και για το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Και εδώ θέλω να πω ότι πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, που στον βωμό του προσεταιρισμού ενός ακροδεξιού ακροατηρίου θυσιάζει το εθνικό συμφέρον αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά της. Τα όποια πολιτικά παιχνίδια με αφορμή τα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνα και δυνητικά επιζήμια».
Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο πιο πετυχημένος υπουργός στον τομέα του; Εχετε ίσως κάποιο παράπονο από τους υπουργούς; Είναι ανοιχτές οι πόρτες τους για εσάς;
«Εκτιμώ την προσπάθεια και τη σοβαρή δουλειά αρκετών υπουργών. Οπως επίσης θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι πιο δυναμικοί και πιο αποτελεσματικοί. Είμαι γενικότερα της άποψης ότι “για να γίνει η ομελέτα πρέπει να σπάσουν αβγά”. Πιστεύω ότι ένας υπουργός θα πρέπει να φροντίζει για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου που υπηρετεί το όραμα και τους στόχους τόσο του ίδιου όσο και του χώρου που υπηρετεί.
Αν εγκλωβιστεί στη λογική της διαχείρισης μιας μίζερης καθημερινότητας που επιβάλλουν τα γραφειοκρατικά γρανάζια της Δημόσιας Διοίκησης, τότε όλοι και κυρίως η κοινωνία βγαίνουν χαμένοι. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι πόρτες των υπουργείων είναι ανοιχτές για όλους μας».
Με τον πρωθυπουργό ποια είναι η σχέση σας;
«Τον πρωθυπουργό τον συνάντησα για πρώτη φορά μετά την εκλογή μου, τον Σεπτέμβριο του 2015, παρότι είμαι μέλος του κόμματος από την εποχή του Συνασπισμού.
Οι συνθήκες, από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος ήταν φοβερά δύσκολες και οι ρυθμοί εξοντωτικοί τόσο για τον πρόεδρο όσο και για εμάς.
Φαντάζομαι ότι στο άμεσο μέλλον οι συνθήκες θα επιτρέψουν μια ουσιαστικότερη σχέση του πρωθυπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Γεννηθήκατε στο Μουζάκι, ένα ιδιαίτερο χωριό. Τι παιδικά χρόνια είχατε;
«Γεννήθηκα στο Μουζάκι, αλλά στα 7 μου χρόνια η οικογένειά μου μετακόμισε στα Τρίκαλα. Εκείνη την εποχή η ζωή στο χωριό ή στις γειτονιές μιας επαρχιακής πόλης δεν είχε μεγάλες διαφορές και νομίζω ότι ήταν πιο απλή και πιο εύκολη. Επέστρεψα στο Μουζάκι σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, όπου ζω και δραστηριοποιούμαι τα τελευταία 18 χρόνια. Και μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω. Η Αθήνα και οι ρυθμοί της με δυσκολεύουν».
Διατηρείτε, από όσο γνωρίζω, τρεις κτηνοτροφικές μονάδες;
«Οχι ακριβώς. Συμμετείχα στη δημιουργία τριών μονάδων, πλέον υπάρχει μία, του συντρόφου μου, στην ορεινή Αργιθέα της Καρδίτσας».
Τι ζώα έχετε και τι είναι όλη αυτή η ενασχόληση;
«Εκτρέφουμε βιολογικά αγελάδες ελληνικής βραχυκερατικής φυλής. Δηλαδή τα ζώα ζουν κατά βάση ελεύθερα στη φύση. Πρόκειται σίγουρα για μια παραγωγική, αλλά δύσκολη και υπό πολλές προϋποθέσεις και κόπο επικερδή ενασχόληση. Πιστεύω πραγματικά ότι η κτηνοτροφία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ δυναμικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, με πολύ καλές προοπτικές. Το κακό είναι ότι δεν συμμερίζονται πολλοί αυτή την άποψή μου».
Τι λέτε για αυτό το περίφημο κίνημα των vegan, που «κυνηγάει» τους κρεοπώλες; Είναι δυνατόν να μην τρώμε κρέας;
«Καθένας, τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα, έχει το δικαίωμα της άποψης, όσο διαφορετική και να είναι, και τη δυνατότητα να την εκφράζει. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα είναι να την επιβάλλει στους υπολοίπους.
Προσωπικά δεν συμμερίζομαι ούτε τις απόψεις αυτού του κινήματος ούτε αυτού του είδους τις πρακτικές επιβολής και τρώω κρέας».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:
Η… βασανιστική ζωή πάνω σε ψηλά τακούνια
Εχετε οικογένεια;
«Εχω έναν υπέροχο σύντροφο και μια υγιή σχέση».
Μια γυναίκα βουλευτής μειονεκτεί έναντι ενός άνδρα; Δεχθήκατε ποτέ σεξισμό ή άλλη απαξιωτική συμπεριφορά από συναδέλφους σας;
«Δεν θα το έλεγα. Σίγουρα, όμως, μια γυναίκα υποψήφια βουλευτής μειονεκτεί έναντι ενός άνδρα υποψηφίου, γι’ αυτό και οι γυναίκες είμαστε τόσο λίγες σε σχέση με τους άνδρες.
Επίσης, μπορώ να σας πω ότι μια γυναίκα κτηνίατρος παραγωγικών ζώων μειονεκτεί πολύ έναντι ενός άνδρα συναδέλφου. Ως βουλευτής δεν είχα περιστατικά σεξισμού και απαξιωτικής συμπεριφοράς, ως νεαρή κτηνίατρος, όμως, η απαξίωση και η αμφισβήτηση υπήρξαν μέρος της καθημερινότητάς μου για μεγάλο διάστημα».
Πώς τονίζετε τη γυναικεία φύση και φιλαρέσκειά σας; Ψωνίζετε, πηγαίνετε συχνά κομμωτήριο;
«Ισως και λίγο πιο συχνά από όσο πραγματικά απαιτείται. Νομίζω ότι είμαι τυπική εκπρόσωπος του φύλου μας, που βασανίζεται πάνω σε ψηλά τακούνια».
Για τις πλαστικές επεμβάσεις τι λέτε;
«Πιστεύω βαθιά στην ατομική ελευθερία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του καθενός. Με τον εαυτό του και το σώμα του καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν έχω μπει σε αυτήν τη διαδικασία και σίγουρα δεν με απασχολεί προς το παρόν».
Τι είναι για σας ευτυχία;
«Η ζωή είναι ένας διαρκής και ενίοτε δύσκολος αγώνας με ήττες αλλά και νίκες. Κάθε νίκη είναι ευτυχία. Απλά καθημερινά πράγματα, όπως ένα καλό γεύμα με τον άνθρωπό σου, είναι ευτυχία».
Θα κατεβείτε ξανά στην πολιτική στις εκλογές που έρχονται;
«Νομίζω ότι για ακόμη μία θητεία θα μπορούσα να είμαι χρήσιμη και στον τόπο μου και στο κόμμα μου. Βεβαίως είμαι υπέρ της άποψης των πεπερασμένων θητειών για τους αιρετούς σε όλες τις βαθμίδες.
Η μακροχρόνια παραμονή στο ίδιο μετερίζι δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και καθεστωτικές αντιλήψεις, και πραγματικά δεν θα ήθελα να πέσω σε αυτή την παγίδα».