Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025

Το ζευγάρι Ελλήνων που παρά τα προβλήματα ακοής, έκανε τον γύρο του...

Τον γύρο του κόσμου σε 59 ημέρες έκαναν η...

«VIΠ – Καλά γεράματα»: «Τα προσκοπάκια»

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «VIΠ – Καλά γεράματα».Ο Μάκης...

Τα top trends στο μακιγιάζ για να απογειώσεις τη θηλυκότητα και τη...

Αφού παρακολουθήσαμε όλες τις τελετές βραβείων και θαυμάσαμε όλα...

«Ελεγεία της μνήμης»: Το έργο του Νικ Πέιν για πρώτη φορά στην...

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη...

Το χωριό των πολυτέκνων!

❱❱ Στην ακριτική Κέλλη Φλώρινας 100 οικογένειες έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω!Ενα χωριό με 100 πολύτεκνες οικογένειες στο απώτατο άκρο της Ελλάδας. Η Κέλλα (ή Κέλλη) της Φλώρινας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην εδώ και χρόνια μαστιζόμενη από την υπογεννητικότητα χώρα μας! Στο χωριό των πολυτέκνων όλες οι οικογένειες έχουν από τέσσερα παιδιά και άνω! 

Ομως, παρότι η κοινότητα είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2013, οι ήρωες κάτοικοί της ζουν ξεχασμένοι από την Πολιτεία.

Η κοινότητα, που είναι χτισμένη σε ύψος 934 μέτρων, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αμυνταίου και ο πρόεδρός της Αθανάσιος Τάσκας εξηγεί με περηφάνια πως ο τόπος του αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες. «Διαχρονικά έτσι είμαστε στο χωριό, πολύτεκνοι. Κι αυτό συμβαίνει όταν επενδύεις σε αξίες και ιδανικά» δήλωσε ο κ. Τάσκας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος κοινοτάρχης και προσπαθεί να δώσει ζωή στον τόπο του.

Οι δυσκολίες της καθημερινότητας είναι πάρα πολλές, με κυριότερη όλων το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο. Στην ερώτηση τι θα ζητούσε από την Πολιτεία, ο κ. Τάσκας δεν το σκέφτεται ούτε δευτερόλεπτο: «Ξύλα και πετρέλαιο»!

«Στο σπίτι μου ζούμε μαζί τέσσερις οικογένειες, όλα τα αδέλφια. Συνολικά, λοιπόν, είμαστε 22 άτομα και από αυτά τα 14 είναι παιδιά. Σκεφτείτε ότι πέρυσι πληρώσαμε 9.000 ευρώ σε ξύλα! Ούτε συζήτηση, φυσικά, για πετρέλαιο» λέει ο κοινοτάρχης, που είναι πατέρας πέντε παιδιών.

Ελλείψεις και προβλήματα

Περίπου 50 παιδιά από το χωριό πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, που έχει ελλείψεις και προβλήματα. Τα μεγαλύτερα, συνολικά 32 παιδιά, πηγαίνουν γυμνάσιο στη Βεύη, επτά χιλιόμετρα μακρύτερα, ενώ οι 32 μαθητές του λυκείου πηγαίνουν 27 χιλιόμετρα μακριά, στη Φλώρινα. «Εχουμε και 25 παιδιά που είναι φοιτητές» λέει με καμάρι ο κ. Τάσκας.


Το 1926 το χωριό μετονομάστηκε από Γκορνίτσοβο σε Κέλλα (με το ΦΕΚ 55/1926), όνομα που δόθηκε λόγω της παρακείμενης αρχαίας ελληνικής πόλης Κέλλας, η οποία αποτέλεσε σημαντικό κόμβο της Εγνατίας οδού κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, καθώς από τα ρωμαϊκά οδοιπορικά αναφέρεται εδώ η ύπαρξη ρωμαϊκού σταθμού (mansion).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...

Πατούλης και Κοίλου στην εκκλησία με τον γιο για την ευχή

Το μωράκι του Γιώργου Πατούλη έγινε σαράντα ημερών και,...

Συνέβη στο Nox: Καυτό φιλί από Ρέμο

Με ένα τρυφερό φιλί στην Υβόννη ο Αντώνης Ρέμος...