❱❱ Νέα πειραματική μέθοδος με βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της κινητικότητας Ιάπωνα ασθενούςΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη
Για πρώτη φορά δοκιμάζεται μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία του Πάρκινσον σε ασθενή στην Ιαπωνία, με στόχο την αποκατάσταση της κινητικότητάς του.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κιότο αποκάλυψαν ότι εισήγαγαν για πρώτη φορά βλαστοκύτταρα, δηλαδή κενά κύτταρα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε άλλους χρήσιμους τύπους κυττάρων, στον εγκέφαλο 50χρονου άντρα, στο πλαίσιο νέας πειραματικής θεραπείας.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η αναγέννηση περιοχών του εγκεφάλου που έχουν καταστραφεί από την ασθένεια. Οπως εξήγησαν στην ανακοίνωσή τους οι ειδικοί, ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση μετά την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, και θα παρακολουθείται για διάστημα δύο ετών.
Σε τρεις ώρες
Συνολικά του χορηγήθηκαν 2.400.000 πολυδύναμα κύτταρα (iPS) στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του, διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Αν σε βάθος εξαμήνου δεν παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, θα του χορηγήσουν αντίστοιχο αριθμό και στη δεξιά πλευρά. Τα πολυδύναμα κύτταρα λήφθηκαν από υγιείς δότες και μετατράπηκαν σε εγκεφαλικά κύτταρα παραγωγής ντοπαμίνης, τα οποία δεν διαθέτουν οι ασθενείς με Πάρκινσον.
Η κλινική δοκιμή έρχεται ύστερα από προηγούμενα επιτυχημένα πειράματα που είχαν γίνει σε μαϊμούδες, οι οποίες κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικό ποσοστό της κινητικότητάς τους μετά τη χορήγηση iPS. Επιπλέον οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα εν λόγω κύτταρα δεν είχαν μετατραπεί σε καρκινικούς όγκους, δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Δεδομένου ωστόσο του πειραματικού χαρακτήρα της μεθόδου, οι ειδικοί επαίνεσαν τους συνολικά επτά ασθενείς στους οποίους θα δοκιμαστεί «για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους».
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει το κινητικό σύστημα του ασθενούς προκαλώντας συχνά τρέμουλο και άλλες δυσκολίες στην κίνηση. Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10.000.000, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες απλώς «βελτιώνουν τα συμπτώματα χωρίς να επιβραδύνουν ή να σταματούν την πρόοδο της νόσου» σύμφωνα με το Parkinson’s Disease Foundation.