❱❱ Η γραπτή έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμόΕνα απλό ευχαριστήριο σημείωμα σε κάποιον που μας βοήθησε μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μας, και αυτό επειδή η ευγνωμοσύνη έχει πλέον αποδεδειγμένα πολύ ισχυρή επιρροή.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, αρκεί να πούμε «ευχαριστώ» σε κάποιον που μας στάθηκε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μας και αμέσως νιώθουμε πιο όμορφα, κάτι που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας, άρα και στην υγεία μας γενικότερα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ζήτησαν από περίπου 1.000 14χρονους και 15χρονους να περιγράψουν λεπτομερώς την καθημερινή διατροφή και πώς θα ήθελαν να τη βελτιώσουν έτσι ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους. Σε κανέναν δεν ζητήθηκε να κάνει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ως μέρος της έρευνας.
Αποτελέσματα
Επειτα οι ερευνητές ζήτησαν από τους εφήβους να ξοδέψουν οκτώ λεπτά για να γράψουν ένα ευχαριστήριο γράμμα, μία φορά την εβδομάδα σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, απευθυνόμενοι σε κάποιον που τους έχει βοηθήσει και υποστηρίξει εκείνη την περίοδο.
Επειτα από περίπου έναν μήνα οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με ένα άλλο γκρουπ μαθητών της ίδιας ηλικίας, από τους οποίους είχε ζητηθεί μόνο να καταγράψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας, έδειξαν ότι όσοι εξέφρασαν ευγνωμοσύνη ήταν πιθανότερο να κινηθούν σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, δηλαδή να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Η επίδραση στην υγιεινή διατροφή άρχισε να περνά όταν σταμάτησαν να γράφουν τα σημειώματα, αλλά αυτό έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή επιρροή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι προχωράμε στη βελτίωση της υγείας μας, γιατί νιώθουμε ότι έτσι «ξεπληρώνουμε» τους άλλους για τη στήριξή τους. Αυτή η μέθοδος έχει δείξει ότι ελαττώνει τον πόνο και βοηθά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να απαλύνουν το άγχος τους. Βοηθά και στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη του 2016 από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.