❱❱ Ενεση που καταστέλλει ένζυμο βοηθά να αποκατασταθεί μέρος των αναμνήσεωνΙδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους πάσχοντες από άνοια είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης του University of Buffalo, σύμφωνα με την οποία μια ένεση που καταστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους των αναμνήσεων των ανοϊκών ασθενών.
Το μεγαλύτερο βάρος για τους ανοϊκούς μα περισσότερο για τους φροντιστές τους είναι ότι οι ασθενείς χάνουν μέρος των αναμνήσεών τους, ότι δεν θυμούνται το παρελθόν τους, δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους. Ο βασικός λόγος της νοητικής έκπτωσης αυτών των ασθενών είναι η απώλεια των υποδοχέων της γλουταμάτης, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
«Βρήκαμε ότι στη νόσο Αλτσχάιμερ πολλές υπομονάδες των υποδοχέων του νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη στον μετωπιαίο λοβό υπορρυθμίζονται, προκαλώντας βλάβες στη λειτουργική μνήμη.
Σε αυτήν την εργασία δεν αναγνωρίσαμε απλώς τους επιγενετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης, αλλά βρήκαμε και τρόπους να τους αναστείλουμε προσωρινά σε ζωικά μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Zhen Yan.
Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και είναι πολλά υποσχόμενα. H ένεση προκάλεσε «δραματική αλλαγή» στη χωρική μνήμη, στη μνήμη αναγνώρισης και στη λειτουργική μνήμη των ασθενών, γεμίζοντας θάρρος τους ερευνητές ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οπως τόνισαν οι ειδικοί, η αλλαγή στις ικανότητες της μνήμης πριν και μετά την παρέμβαση ήταν τόσο δραματική που τους προκάλεσε έκπληξη!
Η μελέτη διεξήχθη σε μοντέλα ποντικιών, τα οποία έφεραν κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις που προδιέθεταν σε Αλτσχάιμερ. Οπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, οι επιγενετικές αλλοιώσεις σημειώνονται στα τελευταία στάδια της νόσου, όταν οι ασθενείς εκδηλώνουν την πιο δραματική νοητική έκπτωση – όταν δηλαδή οι ασθενείς δεν μπορούν να θυμηθούν ακόμη και πράγματα που τους ειπώθηκαν λίγα λεπτά νωρίτερα.
Η δρ Yan τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τη γνωστική δυσλειτουργία στοχεύοντας τα ένζυμα που αποκαθιστούν τους υποδοχείς της γλουταμάτης».